Een Skimapparaat ontdekt en ontleed

Skimapparaat voorkantdoor Paul Wiegmans, 12 dec 2008

Op station Alkmaar ontdekte ik een skimapparaat op de kaartjesautomaat van de NS. Een skimapparaat wordt gebruikt door criminelen om bankpasgegevens en pincode te kopieren van argeloze reizigers met de bedoeling om bankrekeningen te plunderen. De foto's van dit apparaat toon ik hier. 

Het skimapparaat dat ik ontdekte op dinsdagochtend 9 dec 2008 op NS station Alkmaar is al uitgebreid in het nieuws geweest. 

Skimapparaat ontdekt

Dinsdagochtend kwam ik aan op station Alkmaar en wilde een kaartje kopen bij een van de kaartjesautomaten die buiten op de stoep voor het station staan. Ik merkte iets vreemds op: het zilverkleurige deel van de paslezer was iets anders van structuur, te schoon en daarna zag ik in de gleuf ook een stukje van een leeskop die te prominent aanwezig was. Ik ontdekte dat er een plaatje voor de paslezer bevestigd was , waar ik mijn nagel achter kon zetten en toen ik eraan trok kwam een apparaat los. Ik herkende dit al snel als een skimapparaat.

Het skimapparaat ziet er aan de voorkant precies uit als het paneel van de kaartjesautomaat waarop het was bevestigd. Het ding was op het dikste punt iets meer dan 1 cm dik en sluit bijna passend aan op de bovenkant en onderkant op de kaartjesautomaat. Ik heb dit gemeld aan het NS loket en later de politie. Ik heb het apparaat uiteindelijk bij de recherche in Alkmaar afgegeven, maar pas nadat ik het skimapparaat zelf goed heb bekeken en gefotografeerd.

Werking van een skimapparaat

skimapparaat uitleg

Het apparaat is een precies stukje handwerk. De kaartlezer bestaat uit twee printplaten met een koperlaag, zoals die wordent gebruikt om elektronische prints op te etsen, aanelkaar gesoldeerd en gelijmd met hot glue. Twee verhoogde stroken met dubbelzijdig kleeftape zorgen voor een redelijke sterke bevestiging.  De bovenste plaat was geplaatst voor de kaartlezergleuf, en de onderste valt ver naar binnen in de kaartjeautomaat en is boven het toetsenbord gemonteerd. 

Er zitten diverse stukjes elektronica in:

De camera bestaat slechts uit een printplaatje en wordt gevoed door een NiMH-accu van een mobiele telefoon van Nokia. De lens is gericht op het toetsenbord (zie foto) waar de gebruiker zijn pincode intikt. De camera bevat 2 GB opslagruimte en maakt filmpjes in 3GPP formaat met een dusdanige lage resolutie dat er 1 MB / minuut video wordt opgeslagen. Hieruit kan worden berekend dat er dus 32 uur video kan worden opgeslagen. 

De leeskop zit op de pasgleuf en leest de magneetstrip van de pinpas terwijl deze door het skimapparaat gaat. De elektronica wordt ook gevoed door een NiMH-accu uit een Nokia mobiele telefoon. In het zilverkleurige plakband zit een printplaatje van 5 bij 30 mm groot met daarop twee SMD chips. De electronica bestaat (vermoedelijk) uit een microcontroller en een flash-EEPROM waarop de magneetstripgegevens worden opgeslagen. De techniek is het eerst (aan mij) beschreven in het hackersblad Hacktic #8 in begin van de jaren negentig. 

Maatregelen tegen skimming

De NS doet naar mijn mening niet genoeg om skimming en pinpasfraude aan hun kaartjesautomaten tegen te gaan. De maatregelen die de NS claimt te hebben genomen zijn niet zichtbaar. Dit geeft mij als frequent treinreiziger weinig vertrouwen. 

De kaartjesautomaten van de NS zijn een makkelijk doelwit omdat het zo makkelijk is voor skimmers en criminelen om hier pinpassen en pincodes buit te maken. De meeste kaartjesautomaten hebben een vorm die het makkelijk maakt voor criminelen om een skimapparaat te bevestigen dat zich voordoet als de echte automaat. 

De NS claimt dat zij de kaartjesautomaten hebben aangepast. Ik weet niet wat dat precies inhoudt, maar het heeft tot nu toe niet geholpen. Uit de mond van een (anonieme) NS-medewerker heb ik gehoord dat er apparatuur is aangebracht aan de binnenkant die luistert naar "bliepjes". Dat vind ik een zeer onwaarschijnlijk verhaal. Het skimapparaat dat ik heb ontdekt was in bedrijf op het moment dat ik het verwijderde van de automaat, maar maakte geen enkel geluid. Als men met "bliepjes" bedoelt EMC ofwel elektromagnetische smog, dan vind ik dat ook niet geloofwaardig om een aantal redenen: 

  1. De voorkant van de automaat is plaatstaal en dat schermt elektromagnetische signalen af; 
  2. De elektronica van het skimapparaat is zeer low-power en straalt waarschijnlijk ook weinig uit; 
  3. De elektronica in de automaat zelf produceert waarschijnlijk meer "smog" dan het skimapparaat zelf.  

Waar de NS nu mee komt is in mijn ogen beter: een stalen plaat om de opening van de kaartlezer plaatsen met onregelmatig gevormde ronde noppen erop. Dit heeft hetzelfde effect als de tong op de kaartlezer van de bankgeldautomaten en maakt het moeilijk (niet onmogelijk) om een skimapparaat te bevestigen dat zich voordoet als een reguliere kaartlezer. 

Wat kun jij doen om skimming te voorkomen?

Wat kan de onschuldige burger / consument / treinreiziger doen om niet het slachtoffer van skimming te worden?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de pincode af te schermen bij het intikken ervan. Dit voorkomt niet dat een neptoetsenbord met een keylogger de pincode alsnog buit kan maken. 

Een heel simpele maatregel is om een merkteken aan te brengen op elke automaat waar iemand komt en waar beslist geen skimapparaat op aanwezig is. Wanneer je een eigen teken met een dikke viltstift op de machine zet, en iedereen zet daar zijn eigen teken neer met zijn eigen kleur, dan is geen automaat meer hetzelfde en kunnen skimmers geen nepautomaat meer neerzetten. Het valt direct op wanneer ermee geknoeid is, omdat het skimapparaat  te schoon is!

Foto's van het skimapparaat

Zo ziet een skimapparaat eruit! De volgende foto's zijn door mij gemaakt.

De voorkant 


Skimapparaat voorkant

Skimapparaat voorkant

Skimapparaat voorkant

Skimapparaat voorkant

Skimapparaat voorkant

De achterkant


Skimapparaat achterkant

Skimapparaat achterkant

Skimapparaat achterkant

Skimapparaat achterkant

Skimapparaat achterkant

Skimapparaat achterkant

Skimapparaat achterkant
, dat wordt gebruikt door criminelen om bankpasgegevens en pincode te kopieren van argeloze reizigers met de bedoeling om bankrekeningen te plunderen. 
Skimapparaat achterkant

Skimapparaat uitleg

Skimapparaat uitleg

Skimapparaat uitleg

En op deze kaartjesautomaat zat het skimapparaat bevestigd

kaartjesautomaat

kaartjesautomaat

Links

Deze pagina wordt gelinkt vanaf deze websites:

Zie ook:


Pagina v3 20081229-1151