doorloper duo-puzzel foreandaft quantumdoolhof nijmegenpuzzels

MP
Puzzels

janeedoolhof links alhambra schaakborddelen labyrinthdoolhof

Doolhof of labyrinth?

Wat is het verschil tussen een doolhof en een labyrinth, of is het hetzelfde? Van Dale maakt geen onderscheid, maar in het algemeen wordt met een doolhof iets bedoeld waarin je echt kunt verdwalen. Een doolhof is dan een verzameling kronkelpaden waar je met zijpaden op een dwaalspoor gebracht kunt worden.

Maar je hebt ook verzamelingen kronkelpaden zonder zijpaden, waarin je niet kunt verdwalen. Waar je alleen een begin en een eindpunt hebt en een kronkelweg daarnaartoe. Die heten labyrinthen. Dat soort labyrinthen zijn al duizenden jaren oud. Zie bijvoorbeeld www.labyrinthos.net (engelstalig).

Het volgende is iets om over na te denken voor je hier rechts "naar binnen gaat". Stel je voor dat je geen overzicht hebt waardoor je zou kunnen zien of er zijpaden zijn of niet, en je hebt totnogtoe geen zijpaden gezien. Dan weet je niet of je door een doolhof loopt of een labyrinth. Als het een labyrinth is, kun je dat pas concluderen als het eindpunt in zicht is...
Maar hoe zit dat hier? Begin bij de ingang aan de onderkant en ga dan op weg naar het middelpunt. Ik wens je veel kronkelplezier.

MP2007

 

Menu