home

Durch die Wüste

aantal spelers 2-5
speelduur 30-45 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Op bepaalde punten doet dit spel wat aan Go denken. Je moet kamelen in verschillende kleuren plaatsen. Daarmee moet je gebieden insluiten of naar oases of drinkplaatsen gaan. Daarvoor krijg je punten.
In het spel zitten eigenlijk twee fasen. In de eerste fase worden de eerste kamelen van de karavaan geplaatst. Beurtelings plaats iedere speler een kameel. Op die kameel zit een ruiter in de kleur van de speler om aan te geven dat die speler de eigenaar is van de karavaan. Als van alle kleuren door elke speler de start is geplaatst is deze fase afgelopen.
In de volgende face plaatst elke speler steeds twee kamelen op het bord. Die kamelen moeten grenzen aan een karavaan van de speler in dezelfde kleur. Je mag niet een karavaan in een kleur laten grenzen aan een karavaan van een andere speler in dezelfde kleur. Je kunt dan niet meer zien wie de eigenaar is van die karavaan. Met het plaatsen van de kamelen kun je punten scoren. Als een karavaan op een drinkplaats komt mag je het fiche dat daar ligt van het bord nemen. Die punten (1, 2 of 3) zijn dan voor jou. Als je met je karavaan in een hokje komt dat grenst aan een oase dan score je 5 punten.
Het spel is afgelopen als er van een kleur geen kamelen meer zijn. Je kunt dus proberen dat te laten gebeuren als je voorstaat.
Nu worden nog meer punten geteld. Voor de grootste groep kamelen van elke kleur krijgt de eigenaar 10 punten. Ook krijg je 1 punt voor elk hokje dat is ingesloten door een groep van je kamelen. (Als je dat doet krijg je metteen de punten van de ingesloten drinkplaatsen en oases.)
oordeel Er zijn bij dit spel erg veel mogelijkheden. Je kunt duidelijk invloed uitoefenen op het resultaat. Je kunt elkaar hinderen. Je kunt elke beurt maar heel weinig doen, maar je zou graag veel meer doen. Je moet kiezen tussen aanvallen en verdedigen; tussen snelle punten en gebieden insluiten.
Ook gaat het bord er steeds leuker uitzien. Een nadeel is wel dat het moeilijk is een snel overzicht te krijgen. Er staan veel op elkaar lijkende kleuren op het bord. Het verschil is dan alleen een ruiter die een eind verder staat. Je moet dus steeds goed kijken.
Wel een opmerking over de doos. Wat meer vakjes om de dingen in op te bergen kan echt geen kwaad met zoveel kleine onderdelen. Wat ik al ergens had gelezen klopt wel: het opzetten van het bord en het uitzoeken van de kamelen duurt bijna langer dan het spelen van het spel zelf.

Een spel met veel keuze mogelijkheden.