home

Veilingmeesters van Amsterdam

aantal spelers 3-5
speelduur 90 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Bij dit spel gaat het om het ontwikkelen op verschillende gebieden. Alleen als je bij de beste twee hoort bij een afreken fase krijg je geld. Er zijn drie gebieden: de stad Amsterdam, handelsposten en de goederenbaan. Investeren in één van die gebieden heeft vaak weer invloed op een ander gebied. De handelsposten liggen in een continent, maar welke je kiest heeft weer invloed op de goederenbaan.
Om te kunnen ontwikkelen moet je kaartjes hebben. Elke beurt trek je drie kaartjes na het trekken van elk kaartje moet je kiezen of je het weg doet, houdt of veilt (elk 1). Dat veilen is op een aflopende veilingklok. Je met dus goed in je hoofd houden wat iets je waard is. De kaarten zijn ook niet gelijk. Bij sommige mag je uit meer gebieden om te bouwen en met anderen mag je bv minder kiezen met bouwen, maar heb je weer meer keuze met de goederenbaan.
Er zijn is een stapel kaarten waarvan je af moet draaien. Behalve de kaarten die recht geven op ontwikkelingen zijn er ook zandloperkaarten. Als er een zandloperkaart komt dan gaat die metteen opzij. De tijdbalk gaat dan een vakje verder. Dit zorgt ervoor dat je altijd uitkomt met het spel. Op de tijdbalk staan gebeurtenissen. Dat zijn de afrekenmomenten en bonussen.
Een goede spreiding in de gebieden levert een bonus. Dat stimuleert om in veel gebieden te inversteren. Maar als je door het inleveren van ontwikkelingen niet meer aan de eisen van de bonus voldoet moet je die terugbetalen.
oordeel Het is lastig om in de gaten te houden wanneer je moet bieden. De bedragen die worden geboden zijn aan het eind vaak van bepalend belang. Je moet dus wel een goed rendement halen uit je investering. Het is niet erg moeilijk om te spelen maar voor mensen die er mee beginnen is het erg lastig om te verzinnen welke bedragen redelijk zijn. De meeste onderdelen van het spel zijn snel onder controle, maar vooral de bonussen die verdient kunnen worden zijn lastig om te onthouden.

Een heel orginele veilingklok en de spanning die daarbij horen doen het hem bij dit spel.