home

Union Pacific

aantal spelers 2-6
speelduur 90 minuten
leeftijd 10+
omschrijving In Union Pacific mag je met treinen rijden door Noord Amerika. Er zijn 10 verschillende spoorwegmaatschappijen. Elke maatschappij heeft zijn eigen kleur.
In je beurt heb je de keuze uit twee dingen. Je kunt een trein op het bord zetten of investeren.
Als je een trein op het bord wilt zetten, dan moet je een spoorkaart spelen. Een spoorkaart geeft een type spoor aan waarop je mag bouwen. Niet elke maatschappij kan op elke kleur spoor. Ook is er van elke kleur een ander aantal lokomotieven. Nadat je dit hebt gedaan mag je ook een aandeelkaart pakken. Ook dit aantal veschilt per kleur. Die kaart komt dan in je hand.
Als je gaat investeren dan speel je aandeelkaarten uit je hand op tafel. Je mag dan van één maatschappij zoveel aandelen aanleggen als je wilt, of van maximaal twee maatschappijen één aandeel.
Pas als de aandelen op tafel liggen gaan ze voordeel opleveren. In de stapel met aandeelkaarten zitten ook vier kaarten, die als ze worden gepakt, aangeven dat er dividend gaat worden uitbetaald. Op dat moment wordt voor elke maatschappij naar de twee spelers gekeken die de meeste aandelen hebben. De speler met de meeste aandelen krijgt een miljoen voor elke locomotief op het bord en een miljoen voor het start station. De speler op de tweede plaats krijgt de helft van dat bedrag. Na vier keer dividend uitkeren is het spel afgelopen.
oordeel De eerste keer dat ik het heb gespeeld, was met twee spelers. Dat was niet echt bijzonder leuk. De strijd om eerste en tweede plaatsen komt niet echt uit de verf. Ook zaten de laatste twee dividend kaarten erg diep onderin de stapel. Daardoor konden we geen lokomotieven meer plaatsen, terwijl we eigenlijk nog verder moesten spelen. Het spel lijkt voor twee spelers niet erg goed in balans te zijn.
Er zitten wel elementen in die er leuk uit zien, maar om het goed te kunnen beoordelen zou ik het met meer dan twee spelers moeten spelen.