home

Trafalgar


The realistic sea battle game
aantal spelers 2-4
speelduur 90 minuten
leeftijd 8+
omschrijving In Trafalgar wordt de beroemde slag tussen de Engelsen aan de ene kant en de gecombineerde Franse en Spaanse vloot aan de andere kant. In het spel hebben beide vloten 4 schepen. Twee snellere met minder vuurkracht en minder diepgang en twee langzamere met meer vuurkracht. De schepen zijn miniaturen. Je kunt winnen door alle schepen van de tegenstander te laten zinken (of een overwicht van 3 of 4 tegen 1 te krijgen). Een andere manier om te winnen is de vlag te halen uit de haven van de tegenstander en die naar je eigen haven te brengen. Je kunt niet winnen als je tegenstander jouw vlag heeft. De havens worden beschermt door een kanon. Alle schepen hebben 3 masten. Bij de snelle schepen is elke mast goed voor twee punten bewegen en bij de langzame zijn de voorste en de achterste goed voor 1 punt en de hoofdmast voor 2. De snelle schepen hebben 2 kanonnendeks en de langzame 3. Voor elk dek mag je 1 keer vuren. Je kunt zo de kanonnen en masten van je tegenstander wegschieten. Een schip zonder masten en kanonnen geldt als gezonken. Het bord bestaat uit driehoeken. Je staat op de hoekpunten. 60 graden draaien is 1 bewegingspunt en vooruitgaan ook. Hoe dichter je bij je tegenstander bent hoe groter de kans op een treffer. Het schieten gebeurt met een dobbelsteen voor elk kanon. De dobbelsteen heeft 3 vlakken met een misser en 1 vlak voor een treffer van de afstand 1, 1 voor de afstand 2 en 1 voor de afstand 3. Bij dit alles komt ook nog dat je niet recht tegen de wind in mag varen. Die wind draait ook nog met een dobbelsteenworp aan het einde van de beurt.
oordeel Het spel ziet er erg mooi uit. De schepen zijn mooie miniaturen die ook nog functioneel lijken te zijn. Er zit ook een mooi groot bord bij.
Het is elke beurt een hele puzzel om te kijken wat wel en niet kan. Je moet je schepen goed manouvreren om in een positie te komen dat je er wat mee kan. Een ingenomen voorsprong is vrij makkelijk te verdedigen en uit te bouwen.
De schepen zijn erg mooi, maar ook kwetsbaar. Na een treffer op de masten moet je er één weghalen. Alleen zitten ze zo los dat ze erg snel losgaan. Het is dus erg goed opletten als je wat aanraakt.
Wat ik niet sanp is dat op de doos staat voor 2 to 4 spelers. De spelregels zijn echt voor twee spelers en hoe het met meer zou moeten is me echt niet duidelijk.
Alles bij elkaar genomen is het geen slecht spel, maar een echte topper is het ook niet.

De uitwerking is net niet zo dat het echt heel leuk is om te spelen. Een goed spel dat een beetje teleurstelt.