home

Targui

aantal spelers 2-4
speelduur 2-5 uur
leeftijd 12+
omschrijving Dit is een spel dat z'n tijd vooruit was. Tegenwoordig zou je als je het heel kort moet typeren iets noemen als een combinatie van Risk en Kolonisten. Maar dit is veel ouder dan Kolonisten.
Het spel speelt zich af in de woestijn. De spelers vertegenwoordigen elk een volk. Aan het begin wordt het bord opgebouwd uit kaartjes. Elk kaartje beeld een soort gebied uit. De verschillende gebieden hebben een strategische en economische waarde. Nadat dit is gebeurd, moeten de spelers één van de kaartjes in hun hoek vervangen door hun thuisgebied. De spelers krijgen geld en kamelen.
Het spel wordt gespeeld in rondes en beurten. In een beurt mag je kamelen verplaatsen en kamelen bijplaatsen als je die kunt betalen. Bijplaatsen mag maar in één gebied en ook het verplaatsen mag maar van één gebied naar één ander gebied. Als je een gebied binnentrekt dan wordt het van jou en mag je een markeringssteen plaatsen op het gebied. Ook aanvallen is een verplaatsing. Bij een aanval moet je gooien met een dobbelsteen. Het aantal ogen van de worp en de strategische waarde van het gebied waar je op staat moet je bij elkaar optellen, delen door twee en naar beneden afronden. Dat is het aantal kamelen dat de ander verliest. Eerst speelt de aanvaller en dan de verdediger. Als alle kamelen zijn verslagen van de verdediger dan moet de aanvaller met minstens 1 kameel het gebied binnentrekken. Gebieden waar geen kamelen staan blijven van de laatste eigenaar, totdat een ander het gebied binnentrekt.
Voordat een ronde begint, wordt gegooid met de dobbelsteen. De worp bepaald hoeveel beurten er in de ronde zitten. Elke speler heeft een aantal kaarten in zijn kleur. Elke speler geeft net zoveel kaartjes als er ogen zijn gegooid. Ook gaat er één van de 16 gebeurtenis kaarten in. Dan wordt die stapel geschut. Iedereen krijgt dus evenveel beurten per ronde, maar de volgorde ligt dus niet vast. Als er een 6 is gegooid, dan levert elke speler 1 kaart in. Elke speler krijgt dan een dubbele beurt.
Aan het einde van elke ronde krijgt elke speler zijn economische waarde uitbetaald. Als hij tenminste ook zijn eigen thuisgebied bezit.
Het doel van het spel is om als enige speler over te blijven. Als kortere variant is het mogelijk om een beperkt aantal rondes te spelen. De winnaar is dan degene met de hoogste economische waarde in zijn gebieden.
oordeel Ik heb het nog niet gespeeld. Het ziet eruit als een heel erg boeiend spel. Ook de vormgeving is prima. Er zitten zo te zien heel veel boeiende elementen in. Het is nu moeilijk in te schatten hoe ze werken tijdens het spelen. Het enige bezwaar dat ik op het moment heb, is de te verwachten speelduur.