home

Steden en Ridders

aantal spelers 3-4
speelduur 120 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Dit is een uitbreiding op het spel Kolonisten van Catan. Het kan ook samen met de Zeevaarders uitbreiding worden gespeeld.
Bij deze variant zijn de steden belangrijker. In een stad kun je je verder ontwikkelen. Die ontwikkelingen kunnen ontwikkelingskaarten opleveren. Die kaarten hebben veel meer variatie dan de kaarten in het basisspel.
Steden geven ook weer nieuwe complicaties. De barbaren komen op Catan afvaren. Hun sterkte is gelijk aan het aantal steden dat de spelers samen hebben. Om je te kunnen verdedigen moet je ridders aanschaffen. Die ridders kunnen ook een paar andere mooie dingen. Een paar voorbeelden zijn het verjagen van de struikrover en het reserveren van een bouwplaats. Het redden van Catan en de ontwikkelingen kunnen ook overwinningspunten geven. Het spel duurt daarom tot 13 punten.
oordeel Het principe van het spel is duidelijk dat van het basisspel. Toch is dit duidelijk een heel ander spel. Je hebt nu meer keuze mogelijkheden voor ontwikkelingen. Dat maakt dat je soms in moeilijke situaties die vroeger geen uitkomst hadden, wel verder kunt komen. Aan de andere kant moet je wel beter nadenken over de juiste stappen. Met de goede keuzes ga je hard.
Doordat het heel anders is, zul je ook niet elke keer als je Kolonisten gaat spelen, deze uitbreiding gebruiken. Maar voor de afwisseling vind ik het erg goed. Maar niet iedereen zal daar net zo over denken. Steden en Ridders is een uitbreiding voor spelers die graag wat dieper gaan.

Een heel ander spel, maar daardoor niet minder de moeite waard.