home

$hark

aantal spelers 2-6
speelduur 60-90
leeftijd 14+
omschrijving Een spel over de handel in aandelen. De waarde van de aandelen wordt bepaald door het plaatsen van huisjes. De grootte van de groepen huisjes bepaald de waarde van de aandelen. In je beurt gooi je met twee dobbelstenen. Die twee geven de kleur van het te plaatsen huisje en het vak waarin je die moet plaatsen. Daarvoor en daarna mag je aandelen kopen en verkopen. Als je een huisje plaatst, krijg je de nieuwe aandeel waarde (of als die waarde niet verandert 1000). Ook krijgen spelers met aandelen in die kleur het verschil tussen oude en nieuwe waarde uitbetaald. Een huisje mag je niet plaatsen naast een grotere groep. Plaats je een huisje in een grotere groep tegen een kleinere aan dan verdwijnt die kleinere groep. De koers zal dan weer dalen. De spelers van wie de waarde van hun aandelen zakt, moeten dat verschil betalen.
Als de huisjes van een kleur op zijn of als een koers van een aandeel de waarde 15000 heeft bereikt is het spel afgelopen. De winnaar is de speler met het meeste geld.
oordeel Er zijn spelers heel tevreden over dit spel. Na een paar keer spelen ben ik dat niet zo. Het is best aardig om te doen, maar een voorsprong is redelijk goed te verdedigen. Al snel staan een paar groepen er goed voor en worden andere groepen bedreigd. Een speler met voldoende geld kan snel veel investeren in goede aandelen. Al snel zijn dan de beste aandelen uitverkocht. Dat is dan moeilijk meer in te halen. Ook maakt het redelijk veel uit waar en welke kleur je mag plaatsen. En daar heb je geen invloed op.
De leeftijd van 14 jaar lijkt me trouwens aan de erg hoge kant. Dit is zeker goed speelbaar door kinderen van 10 jaar.
Na een bestudering van de spelregels bleek dat we het tot nu toe niet goed hadden gespeeld. Je mag namelijk maar 5 aandelen per beurt komen. Dat hadden we tot nu toe vergeten. Met een groep heb ik dit nog niet geprobeerd, maar al wel even een droog potje alleen. Dit lijkt de problemen die we tot nog toe tegenkwamen weg te nemen. Het spel ontwikkelde zich nu beter en er waren meer mogelijkheden om terug te komen. De moeite waard om dus weer een keer te proberen.

Een spel met potentie maar net teleurstellend.