home

Schotten-Totten

aantal spelers 2
speelduur 15-20 minuten
leeftijd 8+
omschrijving In Schotten-Totten wordt er strijd geleverd om negen grensstenen. Die stenen worden midden tussen de twee spelers neergelegd. Naast de kaarten voor de stenen zijn er zes kleuren kaarten, elke serie genummerd van 1 tot 9. Elke speler begint met zes kaarten in zijn hand. In een beurt legt een speler een kaart af en pakt zolang er nog nieuwe zijn aan het eind van zijn beurt weer een kaart om zo weer op zes handkaarten te komen.
De afgelegde kaart legt een speler neer bij een grenssteen. Bij elke steen komen aan elke kant hooguit drie kaarten te liggen. De speler die de hoogste waarde aan zijn kant heeft liggen wint de steen. De waarde van een combinatie hangt af van de kleur en de nummers. Een opeenvolgende serie nummers van dezelfde kleur is de hoogste combinatie. De tweede is een serie gelijke nummers. Dan een serie van dezelfde kleur, dan een serie opeenvolgende nummers van willekeurige kleur. Tenslotte een willekeurige combinatie. Hebben beide spelers een zelfde type liggen dan telt de totale waarde van de kaarten. Is ook die gelijk dan wint de speler die de kaarten het eerste had liggen. Je wint een steen als je met de kaarten die er liggen kunt bewijzen dat de andere speler geen hogere combinatie meer kan leggen.
De winnaar is de speler die drie stenen naast elkaar wint, of anders degene die in totaal vijf stenen wint.
oordeel Het speelt een rol welke kaarten je trekt. Je kunt maar beperkt vooruit denken, daarom je moet dus altijd meerdere mogelijkheden overhouden. Sommige stenen worden door de regel van drie naast elkaar extra belangrijk. Daar kun je dus beter niet te veel gokken. Ondanks de geluksfactor een spel dat best de moeite waard is.
Het thema heeft weinig met het spel te maken. De kaarten zien er wel mooi uit.
In Nederland is het bijna niet meer mogelijk, maar in Duitsland kun je nog voor een lage prijs een aardig spelletje kopen. Het zou alleen fijn zijn als ze voor het doosje het model hadden genomen wat Amigo ook veel gebruikt. Dit doosje is niet echt prettig in gebruik.

Een beetje bluffen en inschatten met leuke kaarten.