home

San Marco

aantal spelers 3-4
speelduur 75-90 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Zo op het eerste gezicht heeft het spel wat weg van El Grande. Je moet in verschillende gebieden een overwicht krijgen. De eerste en de tweede plaats krijgen punten. De puntentelling gebeurt hier als de doge langs komt. Het essentiële van dit spel zit in de verdeling van de kaarten. Een speler (bij vier spelers twee) maakt de stapeltjes met kaarten. Daar zitten positieve kaarten bij en kaarten met strafpunten. Bij teveel strafpunten kun je de volgende ronde niet meespelen. De één deelt en de ander mag kiezen.
oordeel Het spel is gebaseerd op een leuk idee. Alleen in de uitwerking komt het wel tekort. Om te beginnen is het spelers aantal niet erg flexibel. Het is dus niet altijd geschikt voor de groep. Wat met drie spelers nog wel ging, maar met vier helemaal erg was, was dat er steeds erg veel gebeurde voor je weer aan de beurt was. Dat maakt het zo goed als onmogelijk om echt vooruit te werken. Ook speelt het geluk een grote rol bij wie eerst mag kiezen en wie als tweede (drie spelers) of wie ook mag delen (vier spelers). Dat bepaald wanneer je aan de beurt komt en hoeveel keuze je hebt.
Het hele spel is verder verre van overzichtelijk. De leeftijd van 10 jaar lijkt me dan ook aan de lage kant. Een groep kinderen van die leeftijd kan het waarschijnlijk niet zelfstandig spelen.

Een leuk idee maar niet ideaal uitgewerkt.