home

Robo Rally

aantal spelers 2-4 (8)
speelduur 60-90 minuten
leeftijd 12+
omschrijving Doel van het spel is je robot zo te programeren dat hij zo snel mogelijk over de fabrieksvloer de uitgezette vlaggen bezoekt. Dat programeren doe je door uit een hand van 9 kaarten 5 kaarten te kiezen met opdrachten voor je robot. Alle spelers doen dat tegelijker tijd. Nadat iedereen zijn kaarten (gesloten) heeft klaar gelegd, begint het lopen. Voor iedereen zijn eerste kaart eerst. Bij botsingen duwen de robots elkaar opzij. Ook worden na elke kaart de elementen in de fabriek nog actief. Dat maakt het een heel gepuzzel om op de goede plaatsen te komen. Want als je schade hebt opgelopen krijg je ook nog eens minder kaarten en heb je nog minder mogelijkheden om je zetten te plannen.
uitbreiding: Radioactive
Bij deze uitbreiding komen een aantal nieuwe elementen op de borden voor. Verder geven de drie borden wat nieuwe mogelijkheden voor nieuwe puzzels.
uitbreiding: Crash & Burn
Deze uitbreiding bevat de elementen die het spel compleet maken. De twee borden die in de oorspronkelijke Amerikaanse versie zaten zitten in deze uitbreiding. Ook zitten hier de twee borden van de Amerikaanse Crash and Burn uitbreiding. Andere belangrijke dingen zijn de 4 extra robots, zodat je het spel nu met 8 spelers kunt doen. Daarnaast zitten er wat losse elementen in zodat je de borden kunt aanpassen.
Het belangrijkste in deze uitbreiding zijn misschien wel de optiekaarten. Op sommige plaatsen in de fabriek kun je, in plaats van het herstellen van schade, kiezen voor een optiekaart. Die kaarten geven allerlei extra mogelijkheden. Zo zijn er kaarten die een extra kaart geven om uit te kiezen, of een programma aan te passen. Ook zijn er kaarten die een wapen aanpassen of je juist beschermen. De kaarten kun je ook weer inleveren om schade te voorkomen.
oordeel Een orgineel spel. Het is echt even wennen om de elementen van het bord en je eigen speelkaarten goed in de vingers te krijgen. Door de verschillende speelborden en de mogelijkheden die te combineren krijg je veel verschillende spelen. De interactie hangt wel af van het aantal spelers en de positionering van de vlaggen. Met meer spelers wordt het wel gezelliger, maar plannen wordt wel lastig. In de oorspronkelijke Amerikaanse versie kon je spelen met 8 spelers. Ook waren er nog een aantal andere extra dingen. Waarschijnlijk komen die in Nederland in een uitbreidingsset. 999 games zou bezig zijn met de vertaling. Deze uitbreidingsset is in Duitsland wel verkrijgbaar
uitbreiding: Radioactive
De uitbreiding is leuk vanwege de afwisseling. Zonder de optiekaarten is het niet helemaal goed te spelen omdat die belangrijke invloed op deze borden hebben.
De uitbreiding is niet in Nederland uitgebracht. Dit is een Amerikaanse.
uitbreiding: Crash & Burn
Het is wel te begrijpen waarom het in delen is uitgebracht. Met de optiekaarten komen er erg veel elementen bij. Het wordt daarmee wat ingewikkelder, maar door de nieuwe keuzes wordt het spel wel leuker.
De nieuwe borden zijn wel leuk, maar het voornaamste element is toch de optiekaarten.
Met 8 spelers is het erg leuk om te doen. Alleen kan het dan ook makkelijk lang duren.
Deze uitbreiding is in Nederland nog steeds niet uitgebracht. Ik heb daarom uiteindelijk maar de Duitse versie aangeschaft.

Veel interactie, veel lachwekkende momenten en hard puzzelen. Een prachtig spel.