home

Risk

aantal spelers 2-6
speelduur 90-120 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Eindelijk krijg je een keer de gelegenheid om wereldheerser te worden. Je mag in de voetsporen van de grote strategen treden en je kunt je troepen over de wereld sturen.
Bij Risk is de wereldkaart het speelbord. De wereld is verdeeld in continenten en de continenten in landen. De landen worden verdeeld tussen de spelers. In de landen plaatsen ze hun legers. In een beurt mag een speler nu kiezen tussen aanvallen en zich versterken. Bij versterken weet je zeker dat je legers krijgt. Het aantal landen dat je bezit gedeelt door drie met een minimum van drie. Met aanvallen kan je een kaart verdienen die je extra legers kan opleveren en mag je legers verplaatsen.
Als een speler aan het begin van zijn beurt een heel continent bezit, dan krijgt hij daarvoor legers.
Het spel werk met opdrachten. Elke speler krijgt een taak. Dat kan zijn bepaalde continenten veroveren of een kleur uitroeien. Als je dat bereikt in je beurt mag je de overwinning opeisen.
Met twee spelers is het spel een beetje anders. De beide spelers spelen dan om beurten met een derde leger.
oordeel Een goed spel dat ik veel heb gespeeld. Toch zie ik nu ook wel de nadelen. Het spel duurt lang en je weet nooit van tevoren hoe lang. Met zes spelers kan het vele uren duren. Ook vallen er echt spelers weg. Maar het blijft leuk om te doen.
Er bestaan verschillende uitvoeringen. De nieuwste uitvoering, die ik ook heb, is met miniaturen. Dat ziet er mooi uit, maar om te spelen, kun je beter de oudere versie hebben met de eenvoudige plastic figuren die de legers uitbeelden.

Het heeft zijn nadelen, maar het blijft een klassieker.