home

Öl für uns alle

aantal spelers 3-6
speelduur 120 minuten of meer
leeftijd 12+
omschrijving Dit spel is in Nederland uitgebracht onder de titel Olie voor de wereld. Dit is de nieuwere versie. In een modernere doos dan de oude versie.
Je speelt in dit spel de rol van een oliemagnaat. Je moet oliebronnen aanboren en olie verschepen. Er zijn een heel aantal borden waarop je speelt. Er is een bord waarop je rondloopt. Op dat bord staat koersinformatie en kun je kanskaarten en koersinformatiekaarten krijgen. Ook kun je oliebronnen kopen. Aan de binnenkant van dat bord is een kaart met de havens en de vaarroutes. Ook is er een bord waarop je naar olie boort. Het kopen van een bron geeft je alleen het recht om naar olie te boren. Pas als je veilig de olie hebt aangeboord, heb je daadwerkelijk de bron. Het derde bord bevat de koersen van de olie en de informatie over de bronnen. Op het eerste spelbord zijn ook velden die als je daarover heen komt, de olievoorraad doen toenemen. Als je genoeg olie in een verschepingshaven hebt, mag je een tanker kopen. Je kunt dan naar 4 verschillende havens varen om de olie te verkopen. Als de olie daar komt, daalt de prijs. Je moet dus goed uitkienen wanneer je daar komt. Ook krijg je fisches. Als de fisches op zijn is het spel afgelopen.
oordeel Het spel duurt een beetje lang, maar is wel leuk. Je hebt een vast aantal pinnen dat je voor alles moet gerbuiken. Heb je dus te veel bronnen, dan kun je niet meer verschepen. Verder moet je goed investeren. Zeker de moeite waard om te spelen.

Beetje te lang, maar het geeft goed inzicht in alles wat komt kijken bij de olie in een heel aardig spel.