home

Muizenval

aantal spelers 2-4
speelduur 60 minuten
leeftijd 6+
omschrijving Je loopt over het spelbord en tijdens het lopen wordt de muizenval opgebouwd. Probeer als laatste muis over te blijven.
Met een pion in de vorm van een muis, loop je over het bord. Er zijn vakjes op het bord die je wat naar voren en naar achteren sturen en vakjes waarop je moet bouwen aan de muizenval. Terwijl je over het bord loopt, wordt de hele machine gebouwd op deze manier. Als je iets mag bouwen dan krijg je ook een stukje kaas. Er zijn ook nog velden waarop je weer kaas in moet leveren of van een andere speler mag pakken.
Aan het einde van de route loopt het spel in een lus. Die lus is zes hokjes lang. In die lus zitten bouwhokjes, goed voor twee elementen bouwen, een vakje waarop je kaas krijgt en de twee hokjes waarom het gaat: een hokje waarop je de machine aan mag zetten en het hokje waarop je gevangen kan worden genomen. Als je op het hokje komt dat je de machine in werking mag zetten dan mag je tegen inlevering van een stukje kaas, proberen de eerste of een tweede muis op het gevaarlijke hokje neer te zetten. Dit is nog geen garantie dat de muis ook echt wordt gevangen. De machine loopt niet altijd helemaal goed en dan komt de kooi niet over de muis.
oordeel Toen ik de reclame voor dit spel zag dacht ik aan iets als The Incredible Machine: bouw een machine om een muis te vangen. Maar het is elke keer dezelfde machine. De kinderen voor wie dit spel is bedoeld, hebben helemaal niet het geduld om de machine op te bouwen. Het gaat om de lol van het in werking zetten. Het komt allemaal erg precies bij het neerzetten en dus werkt het vaak niet als de kinderen er alleen mee spelen. De onderdelen zijn ook erg kwetsbaar. Daar komt nog bij dat alle onderdelen belangrijk zijn voor de muizenval. Alles bij elkaar kan het waarschijnlijk wel een paar leuke momenten opleveren, maar ik ben er niet al te positief over. Eigenlijk is het spel puur geluk met de dobbelsteen. De stukjes kaas lijken te suggereren dat je wat kunt sturen, maar dat stelt erg weining voor. Er zijn altijd wel genoeg stukjes.

Lang zitten wachten of je gevangen genomen wordt.
Lang zitten wachten of je gevangen genomen wordt.