home

Mississippi Queen

aantal spelers 3-5 met uitbreiding The Black Rose 2-6
speelduur 60 minuten
leeftijd 10+
omschrijving In Mississippi Queen race je met raderstoomboten over de Mississippi rivier. Op de twee raderen wordt je snelheid bijgehouden en je kolenvoorraad.
De rivier bestaat uit een soort puzzelstukken met daarop 6 hoekige vakken. Als een speler op het laatste stuk van de rivier komt die er al ligt, komt er een stuk bij. Dat kan op drie plekken. Waar het wordt, hangt af van een worp met een dobbelsteen. Hierdoor wordt de voorste speler gehinderd.
Elke beurt mag je aan het begin je snelheid één verhogen of verlagen. Ook mag je in je beurt één keer 60 graden draaien. Wil je je snelheid meer verlagen of verhogen of meer draaien dan kost dat voor elke extra een kooltje.
Tijdens het spel moet je twee passagiers meenemen. Die passagiers staan te wachten op eilanden in de rivier. Om ze mee te kunnen nemen, moet je met snelheid 1 aanleggen bij de stijger aan het eiland.
Je kunt schepen van anderen opzij duwen. Dat kost je 1 snelheid en de ander moet op een aangrenzend vakje worden geplaatst. Hij mag dan wel kiezen in welke richting hij gaat staan.
The Black Rose
Deze uitbreiding bestaat uit een heleboel onderdelen die allemaal afzonderlijk kunnen worden gebruikt. Zo kun je met twee of drie spelers elk met twee boten spelen. Je kunt dan zelf afspreken of het om de eerste boot die aankomt gaat of om alle boten. Als je met meerdere boten speelt, kun je tussen die boten steenkolen uitwisselen.
Ook zitten er in de uitbreiding extra rivierdelen. Er is een rivierdeel met extra veel eilanden en er zijn een aantal nieuwe elementen. Er zijn zandbanken, er is drijfhout en er zijn kolenstations op eilanden. Bij de kolenstations kun je je kolenvoorraad weer aanvullen. De zandbanken brengen je snelheid terug tot 1 en drijfhout kost je snelheid.
Het laatste nieuwe element is het kolenschip The Black Rose. De speler die als laatste aan de beurt is stuurt dit kolenschip. Hij mag daaruit nieuwe steenkool op zijn boot laden.
oordeel In eerste instantie doet het denken aan Formula Dé. Ook daar mag je in een beurt 1 verandering aanbrengen en moet je racen. Maar hier heb je geen dobbelsteen die je snelheid veranderd. Je hebt hier alleen te maken met de groeiende rivier en wat je tegenstanders doen. Dat maakt het een leuk spel. De vormgeving is ook erg mooi.
The Black Rose
Deze uitbreiding geeft wat nieuwe tactische keuzes en je kunt het nu met een wat grotere variatie in aantaller spelers spelen.

Een niet te lastig maar wel leuk racespel.