home

Minos

aantal spelers 2-4
speelduur 90-120 minuten
leeftijd 14+
omschrijving In Minos moet je een beschaving opbouwen. Een beurt begint met het gooien van zes dobbelstenen. Door het gooien en (tot maximaal drie keer) hergooien van dobbelstenen, worden je mogelijkheden bepaald. De dobbelstenen geven je recht op uitbetaling afhankelijk van je ontwikkeling, beweging, soldijringen te kopen of recht om te bouwen. Daarnaast zijn er jokers en stenen die je extra waarde geven van een steen die je al hebt. Je start het spel met één schip. Dat ligt in de Middellandse zee. Dat is het gebied waar het spel zich afspeelt. Op de eilanden en aan de kust liggen plaatsen waar je een nederzetting kunt bouwen. In een nederzetting kun je een scheepswerf, een woonwijk, een handelscentrum en een stadsmuur bouwen. Elke nederzetting bestaat uit maximaal vier onderdelen. Een stadsmuur verdubbeld de waarde, een handelscentrum is twee ontwikkelingpunten waard. Om schepen te mogen bouwen heb je twee scheepswerfen nodig en voor soldaten twee woonwijken. Je moet alles dus goed inrichten. Hou meer onderdelen er al staan hoe meer bouwpunten en geld het kost om het volgende onderdeel te bouwen.
Een nederzetting telt alleen voor je mee als er een soldaat of schip van je ligt. Is er niemand, dan kun je binnenwandelen en de punten krijg je dan gewoon. Als er wel een tegenstander is dan moet je een conflict uitvechten. Dat gebeurt ook met de dobbelstenen. Met de soldijringen kun je dobbelstenen overgooien. Als de aanvaller klaar is gooit de verdediger.
Het spel is afgelopen als alle plaatsen zijn bebouwd en er minstens twee steden van vier onderdelen zijn.
Met twee en drie spelers moet je een aantal plaatsen niet gebruiken.
oordeel Het is heel erg lang geleden dat ik dit heb gespeeld. Dus dit is niet heel betrouwbaar. Het is best een aardig spel om te spelen. In het begin ben je kwetsbaar, omdat je dan nog weinig onderdelen hebt. Ook is er wel het risico dat iemand die voor ligt steeds verder voor komt. Als je meer ontwikkeling hebt, krijg je ook meer opbrengsten.
Het materiaal is goed en mooi.