home

MANIKI!

aantal spelers 1+
speelduur 20 minuten
leeftijd 8+
omschrijving Een spel dat net zoals Set! een uitroepteken in de naam heeft. En dat is niet het enige dat ze gemeenschappelijk hebben. Bij beide spellen moet je een puzzel oplossen en degene die als eerste een oplossing heeft krijgt de punten.
Bij MANIKI! zijn er drie dieren: een leeuw, een ijsbeer en een olifant. De spelers zijn een dompteur. De dieren hebben twee plaatsen om op te staan. Er wordt een kaartje getoond met daarop de positie die de dieren moeten innemen. Er moet een commando worden geroepen dat bestaat uit 5 losse onderdelen. Er is een commando om de twee bovenste dieren te verwisselen en commando's om het bovenste dier van een stapel naar de andere te laten gaan. Ook zijn er commando's om het onderste dier van een stapel naar boven te brengen. De commando's zijn Ma, So, Ni, Ki en Lo. De speler die het juiste commando roept krijgt het kaartje.
De oplossing voor de opgave op de foto is MANILOLO.
oordeel De uitgever gaat een beetje slordig met het spel om. Het is een spel dat je met elk aantal spelers kunt spelen, maar de uitgever wilde er een nummer aanhangen. Op de doos staat 2-10 en in de spelregels 2-6.
Het spel is erg leuk. De vormgeving is zo mooi, dat je al wilt spelen als je het ziet. De commando's zijn soms erg eenvoudig. Dan moet je heel snel zijn. En een andere keer is het weer een lastige puzzel. Dat is een leuke afwisseling. Het is niet een spel dat je te veel moet spelen. Er zijn maar 24 mogelijke opstellingen. Er zijn dus in totaal maar 552 verschillende opgaven. Erg fanatieke spelers kunnen die best allemaal uit het hoofd leren. Maar in het algemeen zal dat geen probleem zijn.

Meestal ben ik niet heel erg dol op puzzels die een spel worden, maar voor deze wil ik een uitzondering maken.