home

De Kolonisten van Catan

aantal spelers 3-4 (6)
speelduur 75 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Met behulp van 6 hoekige tegels wordt elke keer een ander landschap neergelegd. Elke tegel stelt een grondsoort voor met elk een bepaalde opbrengst. Wanneer je die opbrengst krijgt hangt af van een nummer van 2-12 dat op de tegel komt te liggen. Wanneer dat getal (met twee dobbelstenen) wordt gegooid krijgt elke speler die een dorp of stad bezit op een hoekpunt van dat gebied die grondstof. Die grondstoffen zijn weer nodig om wegen en steden en dorpen te bouwen. Omdat je zelf lang niet altijd de goede combinaties zult hebben is ruilen een belangrijk onderdeel van het spel.
Met een uitbreiding is dit spel ook geschikt voor 5 en 6 spelers.
uitbreiding: Zeevaarders
Met de Zeevaarders komen er ook boten bij het spel. Die boten vormen, net zoals de wegen op het land, handelsroutes. Hierdoor zijn er meer verschillende mogelijkheden om het spel te spelen. Ook voor Zeevaarders is een uitbreiding geschikt te maken voor 5 en 6 spelers.
oordeel Het enige nadeel dat ik zie aan Kolonisten is de aanschafprijs. Die is aan de hoge kant voor de inhoud van de doos. Verder is het een erg leuk spel. Mensen denken wel eens: wat een langdradig spel. Je ziet het mensen vaak een hele tijd spelen. Toch hebben wij bijna bij elk spel het gevoel is het nu al afgelopen. Mensen spelen daarom vaak meer dan een potje. Je kunt het ook makkelijk aan mensen uitleggen omdat de spelregels erg eenvoudig zijn. Een beetje kennis over de verdeling van de worpen tussen 2 en 12 is wel makkelijk maar ze helpen al met de kleur en de grootte van de getallen.
uitbreiding: Zeevaarders
De uitbreiding is wel leuk omdat je hierdoor meer speelmogelijkheden krijgt. Aan de andere kant wordt het spel er niet moeilijker door. Het blijft dus goed speelbaar.
Voor kinderen jonger dan 10 is het moeilijk om te ruilen. Je moet dan inzien wat de kaarten waard zijn voor jou en voor de ander. Maar met een beetje hulp kan een 6 jarige wel meespelen (en winnen). Dat kan weer helpen om aan de drie spelers te komen in een gezin.

Een spel dat lekker speelt. Er zijn bijna geen mensen die dit geen leuk spel vinden. En dat is toch wel bijzonder.