home

Kolonisten Kaartspel

aantal spelers 2
speelduur 60 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Het Kolonisten kaartspel is een spel dat een aantal elementen gelijk heeft aan het gewone kolonisten spel. Zo krijg je ook hier grondstoffen waarmee je andere dingen kunt kopen. Toch zijn er in deze Kolonisten versie voor twee personen ook duidelijke verschillen. Zo is handel nog steeds toegestaan, maar met twee personen minder voor de hand liggend. Ook ben je hier bezig met het ontwikkelen van de dorpen en steden door gebouwen en eenheden erin te plaatsen. Daarin lijkt het ook wat meer op de Steden en Ridders uitbreiding van het gewone spel.
De langste handelsroute is verdwenen en vervangen door de grootste handelsmacht. Sommige kaarten hebben molentjes op de kaart en wie de meeste molens heeft krijgt een houten molen. Ridders hebben een riddermacht sterkte en een tournooi sterkte. Wie de sterkste riddermacht heeft krijgt de houten ridder.
Aan het begin van je beurt gooi je met twee dobbelstenen: een gebeurtenissen dobbelsteen en een getal. De gebeurtenis is of een kanskaart pakken of extra grondstoffen of een voordeel voor de ridders (tournooi) of de grootste handelsmacht. Het getal bepaald welke grondstof is gewonnen. Met de grondstoffen kun je een van je handkaarten uitspelen. Er zijn drie soorten handkaarten. Kaarten die alleen aan een stad mogen, kaarten die aan een dorp of stad mogen en actiekaarten. De actiekaarten zijn gratis om te spelen. Je kunt je dus ontwikkelen of de ander hinderen. Aan het einde van je beurt mag je je hand weer aanvullen. Dat kan door de bovenste kaart(en) te pakken of door te betalen en een kaart uit te zoeken. Je kan dan gerichter werken.
uitbreiding: Ridders en Handelaren
Bij deze uitbreiding zijn er wat extra ridders in het spel. Ook zijn er een aantal kaarten die extra molens opleveren.
uitbreiding: Wetenschap en Vooruitgang
In deze uitbreiding zitten allerlei kaarten die je extra bescherming en extra grondstoffen geven. Alleen mag je die pas spelen als je een Universiteit hebt. En een Universiteit mag je pas bouwen als je een bibliotheek of een klooster hebt.
uitbreiding: Handel en Wandel
Bij deze uitbreiding zijn de handelspunten meer van belang. Er is meer handel mogelijk en acties met grondstoffen.
uitbreiding: Tovenaars en Draken
Nu zijn er niet alleen maar de gewone grondstoffen, maar is er ook toverenergie. Een dorp kan worden veranderd in een citadel. In een citadel kunnen naast de gewone gebouwen van een dorp, ook tovenaars wonen. Tovenaars kunnen grondstoffen omzetten in toverenergie. Met die energie kun je de magische actiekaarten en de spreuken uit toverboeken uitvoeren. Er zijn nu weer hele nieuwe mogelijkheden in het spel.
oordeel Het spel is heel erg de moeite waard om te spelen. Het is ook weer eens mogelijk om te Kolonisten met z'n tweeŽn. Het spel duurt wel een tijdje. Het is niet iets om even snel tussendoor te doen. Maar het is wel leuk genoeg om de tijd die nodig is waard te zijn.
De kaartjes nemen aardig wat plek in. Je hebt dan ook een flinke tafel nodig om alles kwijt te kunnen. Dat maakt het ook wat minder geschikt als spel om mee te nemen op vakantie.
Alles bij elkaar een leuk spel met voldoede mogelijkheden om taktisch bezig te zijn, maar toch leuk te spelen blijft.
uitbreiding: Ridders en Handelaren
Deze uitbreiding geeft wat extra leuke kaarten, maar geeft niet echt een andere draai aan het spel. Het is leuk voor de afwisseling maar meer ook niet. Misschien is het mogelijk om deze uitbreiding door het basis spel te mixen als je een andere uitbreiding speelt.
uitbreiding: Wetenschap en Vooruitgang
Doordat er allerlei afhankelijkheden in deze uitbreiding zitten moet je hier anders spelen dan in het basis spel. Je moet veel gerichter werken aan je ontwikkeling. Als de Universiteit er ligt komt alles in een stroomversnelling en dus moet je daar op tijd zijn.
Een leuke uitbreiding waarbij je goed moet nadenken wat de beste zet op elk moment is.
uitbreiding: Handel en Wandel
Nog niet gespeeld. Maar op het eerste gezicht duidelijk nieuwe en andere kaarten die dwingen tot andere keuzes.
uitbreiding: Politiek en Intrige
Nog niet gespeeld.
uitbreiding: Tovenaars en Draken
Nog niet gespeeld.

Een heel goed spel voor twee personen. Eigenlijk met meer diepgang dan het bordspel.