home

Koehandel

aantal spelers 3-5
speelduur 45 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Een spel waarbij je moet bieden op kaarten die in de aanbieding komen of de kaarten van je tegenstanders. Met bluffen en goed verzamelen moet je zoveel mogelijk punten krijgen.
Als het spel begint krijgen de spelers allemaal een bedrag in goudkaarten. Als er daarna tijdens het spel een ezel wordt gedraaid, krijgt iedereen een bedrag erbij.
Als een speler aan de beurt is, kan hij uit twee acties kiezen. Hij kan de bovenste kaart van de stapel draaien en die aanbieden om te veilen, of hij kan bieden op een dier van een ander. Als er een nieuwe kaart wordt geveild, mogen de andere spelers om de beurt bieden. Als niemand hoger bied, mag de veilingmeester het beest geven aan de hoogste bieder, hij krijgt dan het geboden bedrag, of hij mag het beest houden en moet dan het bedrag betalen aan de hoogste bieder.
Als een andere speler een dier heeft dat je zelf ook hebt dan mag je ook bieden op de combinatie van de twee. De andere speler mag dat bod ongezien accepteren. Doet hij dat niet dan doen beide spelers een dicht bod van drie kaarten. Je hebt dan geen idee van de waarde. De hoogste bieder krijgt de dieren, maar de goudkaarten wisselen van eigenaar. Dat kan een voordelige handel opleveren, maar ook een hele dure. Ja mag de waarde niet aan de anderen laten zien.
Als er geen losse kaarten meer zijn, maar alleen setjes van vier kaarten, dan is het spel afgelopen. Elk setje dieren is een bepaald aantal punten waard. De ezel is bijvoorbeeld 500 punten waard en de kippen 10. De totale waardes van de setjes moet je vermenigvuldigen met het aantal setjes. Daardoor zijn ook de dieren die weinig punten waard zijn erg belangrijk.
oordeel In het begin is het erg lastig te bepalen wat iets waard is. Je moet in je achterhoofd houden dat geld aan het eind geen rol speelt. Het mag dus wel op. Maar het is erg boeiend. Het is spannend om de koehandels aan te gaan en op die manier of goud of dieren te bemachtigen. Een prima spel.

Een mooie combinatie van waarde schatten en bluffen.