home

Eufraat & Tigris

aantal spelers 2-4
speelduur 90 minuten
leeftijd 12+
omschrijving Eufraat en Tigris is een erg mooi spel. De doos zit vol met een stevig bord, stevige fisches en veel hout. Aan bepaalde dingen moet je wel wennen. Mensen spelen niet met een kleur, maar met een symbool. Iedere speler heeft in elk van de vier kleuren een leider.
Elke speler heeft achter een zichtscherm 6 fisches liggen. Daarnaast heeft elke speler twee rampenfisches. Daarmee kun je een ander fische weghalen. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn.
In elke beurt mag je twee verschillende of dezelfe dingen doen. Daarvoor mag je kiezen uit: een leider (ver)plaatsen, een fische plaatsen of fisches omruilen.
Als je een fische plaats dan krijgt de leider in dat rijk die dezelfde kleur heeft als het geplaatste fische ee punt in die kleur. Als die kleur leider er niet is, maar de zwarte leider (de koning) is er wel, dan krijgt die het punt.
De leiders mogen alleen naast de rode fisches, de tempels, liggen. In hete begin liggen er al een paar tempels op het bord. Die tempels hebben een schat erop liggen. Die schatten mag de handelaar in het rijk pakken als er meer dan één in een rijk ligt. Die schatten mag je inzetten bij een kleur naar keuze. Als de alle rode fisches naast een leider zijn verdwenen verdwijnt die leider terug naar de speler.
In elk rijk mag van elke kleur maar één leider liggen. Als je een leider in een rijk legt waarvan er in die kleur al één is, dan is er een intern conflict. Er wordt dan gekeken naar de aangrenzende rode fisches en je mag er ook vanachter je schot inzetten. De winnaar verdient rode punten en de verliezer moet zijn leider weghalen.
Als de rijken groeien, komen ze ook wel eens aan elkaar. Als er dan leiders van dezelfde kleur inliggen is er een extern conflict. Er wordt dan gekeken naar de aanhang in dezelfde kleur in het oorspronkelijke rijk van die leider. Ook hier mag je vanachter je schot fisches inzetten. De winnaar blijft op het bord en krijgt punten voor de leider van de tegenstander en alle fisches die wegmoeten. Want de verliezende leider en fisches gaan van het bord. Een rijk kan dan weer uit elkaar vallen.
Het spel is afgelopen als er nog maar 1 of 2 schatten op het bord liggen of als er geen fisches meer zijn. De winnaar van het spel wordt bepaald door naar het aantal punten in de zwakste kleur van elke speler te kijken.
oordeel Een spel dat echt een genot is om te spelen. Het speelt redelijk snel en heeft veel diepgang. Ook de vormgeving is werkelijk fantastisch. Veel mooi hout en de andere onderdelen zijn ook stevig. Het is lekker groot en alles is functioneel. De gevolgen van elke zet zijn groot en je moet dus stevig nadenken. Ook word je gedwongen om in elke kleur te ontwikkelen en kan je dus niet specializeren. Erg leuk.

Zoveel dingen om te doen en alles is belangrijk.