Enterprise

aantal spelers 3-6
speelduur 90-120 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Enterprise is een op Monopoly lijkend spel. Het is uitgegeven door Novib om de mensen wat te laten merken van de wereldhandel. Het speelbord bevat grondstoffen op de plaats van de straten in Monopoly.
Het spel wordt in twee rondes gespeeld. In de eerste ronde wordt door iedereen twee rondes over het bord gelopen. Je kunt dan de grondstoffen kopen als je er op komt. Als iedereen rond is mag je een land uitkiezen. Daarvoor moet je grondstoffen hebben die dat land heeft. Je hebt industrielanden, daarvoor moet je drie van de grondstoffen hebben, nieuwe industrie landen, twee grondstoffen, en ontwikkelingslanden. Daarvoor heb je er één nodig. Heb je er geen enkele dan krijg je het slechtste land. De beste landen hebben een hoge jaaropbrengst (bij over start gaan) maar op enkele andere velden hebben de ontwikkelingslanden weer een voordeel.
In de tweede ronde mag je bedrijfjes of fabriek op je grondstoffen bouwen. Anders dan bij Monopoly hoef je daarvoor niet alle punten te hebben. Als je op alle velden van een grondstof een fabriek hebt staan, dan ben je een multinational. Ben je dat nog steeds na twee keer over start te zijn gegaan dan heb je gewonnen. Je kunt ook afspreken een vaste tijd te spelen en dan de waarde van ieders bezittingen te bepalen.
Bijzonder van dit spel is dat je een grondstof altijd mag kopen als je er op komt. Je moet dan de waarde betalen aan de bezitter en een overdrachtsbelasting aan de bank. Je kunt dan alles overnemen ook de bedrijfjes en fabrieken. ZO kun je een multinational breken.
oordeel Ik heb het nog niet gespeeld. Naar verwachting zal ik dat ook niet zo vaak doen. De geluksfactor lijkt me te hoog. Een keer spelen voor een goed oordeel. De uitvoering ziet er wel aardig uit.