home

El Grande

aantal spelers 2-5
speelduur 90 minuten
leeftijd 12+
omschrijving El Grande speel je in rondes. Na de derde, zesde en negende ronde worden de punten geteld. Je scoort punten door in een gebied een grootste aantal cabellero's te hebben. Ook voor de tweede en derde plaats krijg je wat. Niet de hoeveelheid maar een meerderheid telt. In elke ronde mag je cabellero's plaatsen. Hoeveel hangt af van de actiekaart die je krijgt. Met die actie kaart kun je ook nog andere leuke of vervelende dingen doen. Je moet de cabellero's plaatsen uit je hof. Die hof moet je vullen vanuit de voorraad. Hoeveel je mag plaatsen in je hof hangt af van de kaart waarmee je biedt op de actiekaarten. Degene die het hoogste bod doet mag eerst kiezen welke kaart hij wil.
oordeel Het mooie is dat alles wat je doet invloed heeft op iets anders. Het is bijna onmogelijk om alles zo te doen als je wilt. Tegelijk heb je erg veel keuze mogelijkheden in elke beurt. De spelers zijn ook de hele tijd bezig. Je hebt geen lange beurten waarbij je maar stil zit. Ook de vormgeving is erg mooi. Een prima spel.
Het was pas een eerste potje, maar het is me zo niet duidelijk waarom de speler won die uiteindelijk heeft gewonnen. Dat is een klein nadeel. Ook is het geen spel om een paar keer achter elkaar te spelen. Maar alles bij elkaar is het een spel dat er bijzonder mooi uitziet, goed speelt en erg boeiend is.

Een heel goed spel. Alleen geen 6 omdat ik nog niet precies snap waarom iemand wint.