home

aantal spelers 2-6
speelduur 60-90 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Dit is een uitbreiding op Elfenland. Samen lijkt het op het spel Elfenroads. Er wordt geld toegevoegd aan het basisspel. Vervoersmiddelen worden geveild en voor het bezoeken van de steden kun je nu ook geld krijgen.
Het doel van het spel blijft hetzelfde als met Elfenland: het bezoeken van zoveelmogelijk steden. Een probleem bij het basisspel is dat de spelers vaak ongeveer gelijk eindigen. Bij deze uitbreiding is na het aantal verschillende steden dat is bezocht, de goudvoorraad beslissend.
Elke speler krijgt elke ronde 2 reispartjes, waarmee je kunt aangeven hoe je over een weg mag reizen. Ook krijg je in de eerste ronde 5 en in elke volgende ronde 3 kaarten, waarmee je kunt reizen. De kaarten in de eerste ronde krijg je. In elke volgende ronde kun je ook kiezen tussen de dichte stapel en drie openliggende kaarten. Dan is er een fase waarin meer partjes worden geveild. Twee maal het aantal spelers aan partjes wordt neergelegd. Die partjes worden dan in een vastgelegde volgorde geveild. Het reizen gaat tenslotte net zoals in het basisspel.
Na het reizen krijg je goud voor de steden die je hebt bezocht. In plaats van goud mag je ook kiezen voor twee kaarten.
Naast deze wijzigingen zijn er nog een paar andere dingen anders. Zo zijn er verdubbelaars van waarde, pestpartjes voor water (de hindernissen worden ook niet uitgedeeld, maar gaan gewoon mee met de andere partjes), kaarten waarmee er twee verschillende partjes op een weg mogen liggen en zijn de verhoudingen van aantallen kaarten wat anders.
Het spel Elfenroads is ooit in gelimiteerde oplage uitgegeven. Om dat spel z'n waarde te laten houden, zal het niet opnieuw worden uitgebracht. De combinatie van Elfenland en Elfengold levert een spel op dat bijna gelijk is aan het orgineel. Het aantal steden en rondes is wat anders, maar de ideen zijn hetzelfde. Door veel spellenliefhebbers wordt Elfenroads erg hoog gewaardeerd. Juist n van de zwakste punten, de speelduur, wordt redelijk opgelost in dit spel.
oordeel Nog niet gespeeld. Het lijkt er wel op dat het spel wat beter in balans komt. Je moet meer kiezen wat je gaat doen en wat het waard is. Daarbij mag je niet vergeten dat het goud niet het eerste doel is. Bewaar je teveel, dan bezoek je misschien te weinig steden. Aan de andere kant ziet het er wel weer lastiger uit. Dus de drempel om het even snel te laten spelen door mensen is weer veel hoger.