home

Conquistador

aantal spelers 2-4
speelduur 60-90 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Een spel dat lijkt op een mix van El Grande en Carcassonne. Je speelt met kaarten die aangeven wie in een ronde aan de beurt komt en je moet tegels aanleggen en een meerderheid krijgen in gebieden.
Er worden elke ronde 5 tegels neergelegd. Elke speler start het spel met 13 machtskaarten (nummers 1 t/m 13). De spelers mogen in de volgorde van hoog naar laag van de machtskaarten een tegel kiezen om aan te leggen. De machtskaart geeft ook aan hoeveel cabellero's je in je hof mag toevoegen. Hoe hoger de waarde van de kaart hoe minder cabellero's. Met de 9 kaart mag je zelfs 2 tegels leggen.
Op de tegels staan land en/of water. Ook kunnen er nog vissen en goudmijnen op staan. Een tegel moet je passend aanleggen. Naast het aanleggen van een nieuwe tegel, mag je ook een paar andere dingen doen. Je kunt schepen plaatsen, burchten plaatsen of dingen terugnemen. Voor die acties moet je betalen met cabellero's. Maar de cabellero's kun je ook op het bord aanleggen. Je cabellero's staan namelijk ook op een soort tegels. Die tegels mogen met niet meer dan één zijde aan land grenzen. Worden dat er meer dan moet je de cabellerotegel van het bord halen. Als er een burcht op stond mag je de cabellero's weer aan je voorraad toevoegen. Een schip plaats je op een cabellero tegel op de kant die aan water grenst.
In de vierde en zevende ronde worden de punten geteld. De speler met de meeste cabellero's in een gebied krijgt 2 punten per tegel en goudmijn. Als er meer dan twee spelers zijn krijgt de nummer daar elk 1 punt voor. Voor de schepen krijgt ieder 1 punt per zeetegel en vis per schip.
Voor gevorderde spelers is er een variant die 10 rondes duurt ipv 7. Er is dan een extra telling. Ook kun je alcades spelen in gebieden die af zijn en waar geen cabellero's staan. Je kunt zo toch punten voor gebieden krijgen. Ook kun je nu een grande spelen. Aan de tegel waar de grande staat mogen wel meerdere landtegels grenzen.
oordeel Ik heb het nog niet echt gespeeld. Even een korte blik en een spelletje met mezelf geven een indruk. Je ziet heel snel wat over het hoofd. Je wil graag als eerste kiezen welke kaart je wil spelen, maar ook graag als laatste om op de ander te kunnen reageren. Een spel met erg veel goede keuze momenten.