home

Cluedo

aantal spelers 3-6
speelduur 90 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Je zit in een landhuis. Er is een moord gepleegd. Een van de gasten heeft het gedaan. Maar wie? En hoe? En waar? Jij moet het oplossen.
Op het speelbord staan een aantal kamers (negen). Voor elke kamer is er een kaart. Ook voor de zes figuren en de zes wapens zijn kaarten. Van elk type wordt er een apart gelegd. Als je in een kamer staat mag je een veronderstelling doen van die kamer, een wapen en een persoon. Die pion komt dan ook naar die kamer. De persoon naast je moet dan één van die kaarten laten zien. Kan hij dat niet dan moet de persoon daarnaast dat doen. Uit het laten zien (of niet laten zien) kan je conclusies trekken over welke kaarten de moord vertegenwoordigen. Winnaar is de persoon die het als eerste weet.
oordeel Het is een spel dat ik met veel plezier speel. Je bent lekker aan het puzzelen en nadenken. Het is wel handig om iemand in de buurt te hebben die niet meedoet. Als iemand de oplossing denkt te weten kan die dan controleren of het goed is. Bij een foute oplossing kan je dan tenminste nog even verder spelen.
Bij een groot aantal spelers kan het spel wel lang duren. Je hebt dan weinig kaarten en dat geeft minder speelruimte. Als je dan ook nog eens erg weinig kamers hebt, moet je veel over het bord lopen. Met drie of vier spelers gaat het het beste.

Leuk om te puzzelen op de beste vragen en de interpretatie van de antwoorden.