home

Carcassonne

aantal spelers 2-5 (6)
speelduur 30 minuten
leeftijd 8+
omschrijving Bij Carcassonne speel je door kaartjes neer te leggen. Samen vormen die kaartjes een plattegrond. Op het laatste neergelegde kaartje mag je een poppetje plaatsen. Dat kan op een weg, op een stad, op een klooster of in een weiland. Voor een weiland krijg je aan het einde van een spel punten, voor de andere poppetjes krijg je punten als het bouwwerk af is. (Of als het niet af komt aan het einde van het spel.) Je krijgt dan ook je poppetje weer terug, zodat je die weer verder in kunt zetten. Je mag geen poppetje plaatsen op een gebied waar al een ander staat. Als er gebieden met poppetjes aan elkaar worden geplaatst krijgt alleen degene met de meeste poppetjes de punten.
uitbreiding: De Uitbreiding
In de doos zitten poppetjes voor een zesde speler. Wat niet aan de buitenkant op de doos staat is dat ook de rivieruitbreiding erin zit. Dit is een alternatieve manier om te beginnen. Verder zitten er hoofdmannen in voor elke kleur, plaatjes met 50 en 100 punten om rondlopen op het scorebord op te vangen en 18 andere landschapstegels.
De hoofdmannen mag je inzetten als een gewoon poppetje maar telt dan voor twee. Dat kan goed van pas komen als je in de slag gaat om een stad of een weiland.
De landschapstegels bestaan uit drie soorten. Gewoon een paar aardige nieuwe tegels, herbergen en kathedralen. Een herberg staat aan een weg. Als de weg af is, scoor je dubbel. Een kathedraal is een volledige stadstegel. Als de stad af is scoor je drie punten ipv twee voor elke tegel en elk schild. Zowel de herberg bij de weg als de kathedraal in de stad hebben ook een nadeel. Is de weg (herberg) of de stad (kathedraal) niet af aan het einde van het spel, dan scoor je voor die weg of stad helemaal geen punten.
oordeel Carcassonne is een knap spel. De vormgeving is leuk en het speelt lekker vlot. Het spel is eenvoudig uit te leggen. Je kunt zo meespelen. Toch zit er behoorlijk wat tactiek in. Wanneer en waar moet je nu een poppetje neerzetten? Een doordachte lange termijn tactiek is niet mogelijk, omdat je niet weet welk kaartje je precies zult trekken. Dit is zeker niet storend. En als je een keer pech hebt, kun je het snel weer goed maken door nog een potje te spelen. Dat kan makkelijk omdat het lekker kort speelt.
Echt een topper.
uitbreiding: De Uitbreiding
Het valt niet mee om je hoofdman efficiŽnt in te zetten. De andere elementen zijn wel makkelijker om goed in te zetten. De rivier geeft meteen aan het begin al wat meer aanknopingspunten. Best aardig. Met herbergen en kathedralen moet je goed oppassen, maar je kan er stevig mee scoren. De scores liggen dichter bij elkaar dan bij het basisspel alleen. De geluksfactor lijkt dus kleiner te zijn. Met het basisspel hadden we vaak het gevoel dat het wat snel was afgelopen. We dachten er wel eens over om een tweede spel erbij te kopen. Met de uitbreiding is dat gevoel weg. Er zijn nu genoeg kaartjes. Wij vinden het een leuke uitbreiding. Je kunt nu ook eens met 6 spelers spelen. Het enige nadeel is dat een deel van de charme de eenvoud was. Die is nu een beetje weg. De rivier is niet moeilijker dus dat is geen probleem. Alle andere kaartjes kun je ook gewoon als stad of weg gebruiken. Dat is dan misschien de manier om nieuwe spelers in te wijden.
Wij spelen ook nog wel eens een variant waarbij boeren niet zijn toegestaan. Dat is namelijk best lastig als je nog klein bent. Het basisspel verliest dan erg veel. Met de uitbreiding is het dan nog steeds heel aardig om te spelen. Als je de basisversie leuk vindt, is ook de uitbreiding vast de moeite waard.

Een heel goed spel. Goed met elk aantal spelers (voor mij is twee dan belangrijk) en niet te lang.