home

Canasta

aantal spelers 2-4
speelduur 30-60 minuten
leeftijd 12+
omschrijving Over het algemeen beschrijf ik geen kaartspelen. Dat zijn er namelijk zo veel dat het moeilijk is te kiezen waar je dan op moet houden. Maar dit heb ik met zoveel plezier gespeeld, dat ik een uitzondering maak.
Canasta is een kaartspel dat wordt gespeeld met 2 complete kaartspelen (met de jokers). Het doel is om punten te scoren. Dat doe je door combinaties van kaarten te verzamelen en voor je neer te leggen. Een combinatie moet bestaan uit 3 gelijke waardes. Als er 7 van dezelfde waarde zijn is dat een canasta. Die is weer een hoop punten waard.
Je begint met een hand vol kaarten (13). Elke beurt pak je een kaart van de stapel en moet je er één afleggen. Als je een kaart moet pakken mag je ook de (hele) aflegstapel pakken. Dat mag als je de bovenste kaart kan wegleggen in combinatie met twee kaarten in je hand.
Met twee of drie spelers speelt ieder voor zich. Met vier spelers speel je in twee teams.
oordeel Het verzamelen van de kaarten is een hele uitdaging. Hoe meer kaarten je neer kunt leggen, hoe meer punten je kunt scoren. Maar de kaarten in je hand zijn strafpunten. Als de ander het spel dus uitmaakt kan je dat punten kosten. Het draait in het spel om de aflegstapel. Als je die een keer hebt gepakt, dan heb je meer kaarten en dus ook meer mogelijkheden. Die slag is dus de grootste charme van het spel. Het is tegelijk ook een nadeel. Als je met twee spelers speelt, dan krijgt een van de twee de stapel en de ander heeft dan nog weinig kansen. Die probeert het spel dan zo snel mogelijk uit te maken.

Veel kaartspelen kunnen me niet zo boeien, maar dit is een leuk en tactisch spel.