home

Bohnanza

aantal spelers 3-5 (7)
speelduur 30 minuten
leeftijd 10+
omschrijving Je bent een boer en je kweekt bonen. Voor dat kweken heb je twee velden ter beschikking, maar er zijn veel meer verschillende soorten. Bij dit spel mag je de volgorde van de kaarten in je hand niet veranderen. Je moet in je beurt de voorste kaart spelen en mag dan ook de tweede spelen. Daarna pak je twee kaarten uit de pot die je mag houden of mag ruilen. Bij die ruil kun je handkaarten betrekken en zo kun je die volgorde be´nvloeden. Die ruil hoeft niet gelijk te zijn. Je kunt dus ook kaarten weggeven. Als je geen plek hebt om de kaarten af te leggen moet je een bonenveld sluiten. Afhankelijk van de soort en het aantal levert dat een aantal goudstukken op. Tot slot moet je drie nieuwe kaarten achteraan je hand toevoegen.
Het is een Duits spel, maar op het internet is een prima vertaling te vinden van de spelregels.
oordeel Naar mijn idee geen spel om een hele avond te spelen maar een lekker spelletje tussendoor. Erg orgineel om de volgorde van de kaarten niet te mogen veranderen. Het is wel afhankelijk van de eerlijkheid van de spelers, want valsspelen is wel erg eenvoudig. Door het ruilen blijft iedereen bij het spel betrokken. Het speelt ook lekker vlot. Winnaar zal meestal degene zijn die het slimste ruilt.
Bohnanza is een erg klein spelletje. De goudstukken staan op de achterkant van de kaarten afgebeeld. Een pakje kaarten is dus het enige dat je hebt. Dat maakt het makkelijk om het mee te nemen op vakantie.

Een eenvoudig kaartspel en dan toch een compleet spel met inhoud.