home

Big Shot

aantal spelers 2-4
speelduur 45 minuten
leeftijd 10
omschrijving Opnieuw een spel waarbij je invloed in wijken moet krijgen. Ook hier moet je blokjes plaatsen.
Rond het speelveld staan 18 velden. Op elk van die velden worden 4 blokjes geplaatst. De kleur van die blokjes is willekeurig, maar er moeten tenminste twee kleuren liggen. Die hokjes worden om de beurt geveild. De winnaar van de veiling mag kiezen waar hij de blokjes wil plaatsen. In een wijk op het bord komen maximaal zeven blokjes te liggen. Degene met de meeste blokjes wordt de eigenaar. Als twee of meer spelers evenveel blokjes hebben dan tellen die niet mee. Bij een 3-3-1 verdeling wordt de wijk dus gewonnen door de speler met het ene blokje.
Elke wijk vertegenwoordigd een waarde. Behalve de wijken zijn er ook een paar parken. Die geven een verdubbeling van de waarde van de aangrenzende wijken die je in bezit hebt.
Het bedrag aan geld dat je aan het begin van het spel krijgt is niet genoeg. Je kunt dan ook geld lenen van de bank. Maar elke lening levert steeds minder op. De eerste keer geldlenen geeft 10, de volgende keer nog maar 9 en zo elke keer weer 1 minder.
Als alle velden zijn geveild is het spel afgelopen. Van de wijken die niet vol zijn (er zijn 13 wijken en parken), wordt bepaald wie de winnaar is. Dan worden de eindbedragen bepaald. Daarvoor moet je de waarde van de wijken optellen en de schulden er vanaf trekken. Winnaar is de speler met het grootste kapitaal (of de minste schulden).
oordeel Het is een spel waar je wel een beetje de slag van te pakken moet krijgen. Je moet goed proberen in te schatten welke veilingen je moet winnen en wat het je waard is. Het totale bedrag waar je over kunt beschikken is erg beperkt. De bedragen die je krijgt voor je lening nemen snel af. Je moet dan ook erg goed nadenken of het je nog waard is om een lening te nemen.
De regel dat gelijke standen wegvallen is erg leuk. Daardoor kun je anderen goed dwarszitten. Het spel wordt daardoor meer dan alleen maar blokjes plaatsen. Ook moet je aan het eind goed opletten dat niet alle wijken helemaal vol komen. Een klein aantal kan genoeg zijn om belangrijke wijken of parken te krijgen. De veilingen aan het eind zijn daarom erg belangrijk. Het is lastig als daar niet veel van je eigen blokjes inzitten. Maar ook met de blokjes van anderen, kun je leuke dingen doen. Maar aan het eind raakt ook je geld op. De afweging hoe veel je moet bieden wordt dan lastig.
Het is een leuk spel om te spelen. Het tempo blijft er goed in. Veel afwisseling is er niet, maar de speelduur is niet zo lang dat dit storend is. Je moet ook scherp blijven om de waarde van een te veilen groepje in te schatten voor een ander. Als die iets erg goedkoop krijgt, dan doe je het niet goed.
Het spel heeft wel wat weg van spellen als El Grande en San Marco, maar er zit genoeg eigens in dit spel om het de moeite waard te maken. Je kunt aardig plannen en het veilingsysteem werkt goed. Er is niet zoveel geld dat de veilingen maar door blijven gaan.
Het is een beetje overbodig dat er een dobbelsteen in de doos zit. Hij is alleen nodig om de beginnende speler te bepalen. Naar mijn idee is dat al niet erg belangrijk, en er zijn meer manieren om die speler te kiezen.

Een lekker vlot spelend veilingspel.