home

Asterix en de Romeinen

aantal spelers 2-6
speelduur 30 minuten
leeftijd 6+
omschrijving De mannen uit het dorp van Asterix doen een wedstrijd. Wie de meeste helmen naar het dorp brengt wint. Maar je mag geen rommel meenemen want dat levert aftrek op.
Je start in de legerplaats met drie kaarten. Er zijn kaarten met helmen die pluspunten geven en kaarten met allerlei andere onderdelen (zwaarden en sandalen etz) die minpunten geven. Je moet je kaarten naar het dorp brengen. Onderweg zijn er hindernissen waar je niet op mag komen en een patrouille die een extra kaart oplevert. Ook kun je struikelen en een kaart kwijtraken. Je gooit met één dobbelsteen. Je kunt kiezen tussen een dobbelsteen met hoge ogen en één met lage ogen. Kies je die met hoge dan mogen tegenspelers roepen: 'ruilen!'. Je moet dan met degene die als eerste riep je kaarten ruilen. Als je op een vakje komt waar al iemand staat dan mag die roepen: 'duwen!'. Je moet dan (bij degene die als eerste riep) een kaart trekken en hij één bij jou.
Als je bij het dorp bent aangekomen ga je terug naar de legerplaats en krijg je nieuwe kaarten. Als je geen nieuwe kaarten meer kunt krijgen, is het spel afgelopen.
oordeel Een heel melig spel. Het thema is leuk en de vormgeving is erg mooi gedaan. In eerste instantie lijkt het heel gemakkelijk. Maar hoe meer spelers er zijn, hoe lastiger het is. Je moet proberen in te schatten en te onthouden welke kaarten mensen hebben. En met bluf en veel wisselende kaarten valt dat helemaal niet mee. Een eenvoudig maar erg leuk spel.

Een spel met een mooie vormgeving. En grappig om te spelen.