home

Het ANWB vakantiespel

aantal spelers 2-4
speelduur 15-20
leeftijd 6+
omschrijving Dit is een spel, uitgegeven in opdracht van de ANWB, om in de vakantiestemming te komen. Met je auto moet je spullen ophalen uit de ANWB winkel en ze naar je tent of caravan brengen.
Het bord bestaat ruwweg uit twee cirkels. Tussen de circels lopen weer een paar wegen. In de binnenste cirkel staat de ANWB winkel. Daar moet je je spullen halen. Dat kan alleen als de winkel met de deur naar jouw kant wijst. Daarna moet je lopen (of rijden) over de wegen naar één van de drie tenten of caravans die je hebt. Dan breng je daar je bagage naar toe en moet je een nieuw artikel halen. Elk hokje op een weg heeft een kleur. Op de dobbelsteen staan ook kleuren. Je mag lopen tot het dichtsbijzijnde hokje in die kleur. Je hoeft dus niet te tellen.
Er zijn ook nog pestmogelijkheden. Je mag niet voorbij een stoplicht. In het begin krijgt elke speler één stoplicht. Je mag die ergens neerzetten. Die speler of een ander mag dat stoplicht weer weghalen en aan de eigen voorraad toevoegen.
In elke beurt mag je één van drie dingen doen:
  • De ANWB winkel draaien
  • Een stoplicht neerzetten of weghalen
  • Gooien met de dobbelsteen en zetten
Wie het eerste zijn drie voorwerpen heeft weggebracht is winnaar.
oordeel Ik ben er niet kapot van. Het is mooi dat je niet hoeft te kunnen tellen om te spelen, maar er zijn wat weinig mogelijkheden. Het neerzetten van een stoplicht lijkt wel aardig, maar levert meer oponthoud op voor degene die hem neerzet dan voor de andere spelers. Je kunt er makkelijk omheen en anders kun je hem gewoon weghalen. Om er één te kunnen zetten moet je er eerst één pakken en dan neerzetten: twee beurten. Weghalen als het al nodig is, kost een beurt. Verder is er veel geluk bij wat je gooit.
Ook de spelregels zijn niet overduidelijk. Er blijven na het lezen een aantal vragen over. Ze zijn niet erg belangrijk, maar het zou wat beter kunnen.

Te weinig invloed op de uitkomst van het spel.