home

Adel Verpflichtet

aantal spelers 2-5
speelduur 45 minuten
leeftijd 12+
omschrijving Een spel over Engelse lords. Ze bouwen verzamelingen op om tentoon te stellen.
In elke beurt spelen alle spelers tegelijk een kaart uit waar ze die ronde naar toe gaan. Ze kunnen naar het veilingshuis gaan of naar het kasteel. Als iedereen dat heeft gedaan, spelen de spelers een tweede kaart uit die aangeeft wat ze gaan doen op hun locatie.
In het veilinghuis kun je bieden op een object. De hoogste bieder mag dat object toevoegen aan zijn verzameling. De andere bieders krijgen hun geld terug. In het veilinghuis kun je ook een dief spelen. Als er één dief is, dan steelt die het geldbedrag van het hoogste bod. Zijn er meer dieven dan krijgen ze allemaal niets.
In het slot kun je een tentoonstelling houden. De waarde van een tentoonstelling wordt bepaald door zijn grootte. Zijn er meerdere tentoonstelling met hetzelfde aantal kaarten dan wint de tentoonstelling met het oudste object. De objecten hebben letters van A tot F erop staan. Een geldige tentoonstelling bevat tenminste drie kaarten en bevat geen gaten in de alfabetische volgorde: ABC is goed, en ABB ook, maar ABD niet. Op het bord staan bij de vakjes getallen. Die getallen geven aan hoever mensen naar voren mogen. Daarvoor wordt gekeken naar de getallen bij de voorste speler. De speler die de beste tentoonstelling heeft mag het hoogste aantal naar voren en de nummer twee het tweede getal.
Ook kun je in het kasteel een dief spelen. Die dief mag dan uit elke gespeelde tentoonstelling een kaart stelen. Zijn er meerdere dieven, dan mag de meest ervaren dief als eerste kiezen. Het spelen van een dief is niet zonder risico. De derde mogelijkheid in het kasteel is namelijk het spelen van een detective. Als er een dief is gespeeld (die hoeft niet iets te hebben gestolen) dan moet die dief (alle dieven) naar de gevangenis. Er zijn net zoveel cellen als spelers en elke speler heeft twee dieven. De dieven draaien door in de cellen en komen dus weer vrij als er genoeg zijn gevangen. De detective mag als beloning zoveel vakken vooruit als de positie van de speler op het bord. Lig je eerste dan mag je dus maar 1 vakje vooruit, maar lig je vijfde dan mag je 5 vakjes vooruit.
Aan het einde van het loopspoor op het bord is een tafel. Het gaat erom zo goed mogelijk aan die tafel te komen. Als een speler daar is gekomen is er nog één ronde waarin iedereen een tentoonstelling houdt. De winnaar daarvan mag nog 8 vakken vooruit en de nummer twee 4 vakken. De voorste speler is dan de winnaar.
oordeel Het is een erg leuk spel. Je moet je steeds afvragen wat de andere spelers doen en ook kijken wat ze spelen in elke fase. Doordat de spelers met elkaar bezig zijn, is het spel ook goed in balans.
Het is een Duitstalig spel, maar dat is geen probleem om het te spelen. Als het eenmaal is uitgelegd, kun je het prima spelen zonder iets van Duits te kennen.
Op de doos staat een speeltijd van 60 tot 90 minuten, maar wij spelen het duidelijk sneller. Het is dan ook wel zo leuk.

Een combinatie van bluffen, inschatten en vooruit denken.