700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

      Een echt huis

      Vergeleken met 25 geleden toen ik in Wijk bij Duurstede kwam wonen is er veel ten goede veranderd in het historische stadje aan het stoomgebied van Rijn en Lek. Voor mij persoonlijk is Wijk een echt thuis geworden en dat was Utecht waar ik voordien woonde minder. Nooit heb ik Wijk een drop genoemd omdat het centrum stadse allures heeft met een prachtig Marktplein en een stedelijk stratenpatroon.
      Wel heeft Wijk een dorps karakter waar de inwoners geïnteresseerd zijn in elkaar en waar het er gemoedelijk toegaat op straat, waar de mensen gezellig een praatje met elkaar maken en in de winkels en horecagelegenheden. Van buitenstaanders krijg ik vaak te horen dat de klanten zo vriendelijk worden behandeld in winkels en horecagelegenheden en het er niet jachtig toegaat. Men neemt de tijd voor elkaar. En dat is in de steden wel anders.
      Wijk heeft er geen moeite mee om te onthaasten, want het onthaast er al eeuwen. Stress doen de inwoners ook niet in het stadje op, maar daarbuiten op hun werk. Wijk is voor werknemers uit de stad een rustplaats waar het goed toeven is. Dat betekent niet dat Wijk een saaie stad is waar niets gebeurt. In Wijk is van alles aan de hand. De bevolking van Wijk gaat er prat op dat er zoveel gebeurt vanuit de inwoners zelf. En daar is zij terecht heel trots op.
      Wijk is in alle opzichten een levendige plaats waar van alles te doen is. Kunstkring '86 heeft daartoe een belangrijke aanzet gegeven ruim elf jaar gelden met het organiseren van het maandelijkse kunstrondje langs de galeries en kunstenaarsateliers. Daarop volgde het jaarlijkse Jazz bij Duurstede en het Kleurrijk Festival. Mede door de inspanningen van de plaatselijke VVV is het bezoek aan Wijk drastisch toegenomen en dat is goed voor Wijk. Al wil ik daarbij direct de aantekening maken dat Wijk geen Volendam of Marken moet worden waar de bezoekers 'aapjes gaan kijken'.
      De binnenstadbewoners hebben het aanzicht van het Wijkse centrum verbeterd door hun woningen en bedrijven te restaureren en op te knappen. En gelukkig heeft het gemeentebesuur in de binnenstad ook veel geld gestoken door andere bestrating aan te leggen en mooie oude lantaarns te plaatsen. Al met al heeft deze opknapbeurt een goede invloed gehad op het historische imageo van de stad.
      Ik ben er trots op dat Wijksen mij af en toe - waarschijnlijk per vergissing - Wijkse noemen in plaats van Wijkenaar. Dat vind ik een groot compliment. Dat komt, denk ik, omdat ik bijzonder geïnteresseerd ben in Wijk bij Duurstede en het wel en wee van haar inwoners. En dat laat ik ook blijken.

Willem van Hoorn
Journalist

Terug naar de 700 jaar index pagina