700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

      Stad met een dorpskarakter

      Zegt 'n Wijkenaar tegen 'n 'Wijkse': "Nog even 't dorp in voor 'n boodschap." Een 'echte Wijkse' zal hem direct corrigeren en zeggen dat Wijk eens stad is. Ja hoor, een stad, al meer dan 699 jaar! Een stad met een dorpskarakter en dat is nou juist haar charme. Als je voor de derde keer bij de slager komt weet hij hoe je je vlees gesneden wil hebben, de bakker weet welk brood je het lekkerst vindt en in de kroeg doen ze direct suiker in je brandewijntje omdat je dat lepelen zo fijn vindt.
      Wat 'n dorp waar iedereen weet dat de notenboom op de hoek van de Singel toch kapot gaat. Vele tienduizenden guldens later staat die er nog.... Wat een dorp waar ik nog niemand gehoord heb die de nieuwe Veldpoortbrug maar geldsmijterij vond. Toegegeven 't is schitterend geworden...... Alleen die stomme pvc-pijp die er nog uitsteekt past er helemaal niet bij. Die moeten ze ook nog even in stijl wegwerken. En als ze dat onzalige idee van die drempel ervoor nou ook nog even uit d'r hoofd zetten. Een chicane om de binnenstad in te komen is al erg genoeg. Het afgraven voor de garage van Spithoven vonden we ook maar zo zo. Gatdarrie wat stonk het, dus er heeft toch wel wat gezeten.
      Heerlijk toch zo'n dorp waar je elkaar op straat groet al was het alleen maar omdat je elkaar kent van het wachten voor de kassa van de supermarkt.
      Heerlijk toch dat Wijk, waar anno 1970 de politie 's avonds om elf uur de toen nog vijf etablissementen kwam sluiten. Een sigaar onder de pet en een kopje koffie en we konden ons borreltje in alle rust opdrinken. Ik zou me wensen dat ze tijdens parkeercontroles weer eens petten gaan dragen.... Stak ik weer een doos sigaren op zak.
      Of die keer dat ze in een fanatieke bui bij een controle op de sluitingstijden Henny Peek toch op de bon slingerden. Voordat ze daarna bij ons waren had Henny mij al gebeld. Hadden wij ineens boven een huis vol visite...
      Laten we het met z'n allen maar lekker zo houden. ' Koninginnedag, Jazzfestival, Kleurrijk Wijk, evenementen die klinken als een klok. Wijk is er beromemd om aan 't worden.
      En politie? Ho maar, die hebben we op zulke momenten alleen maar nodig om het verkeer te regelen. Dat beetje rivaliteit met Cothen houden we er ook in. Heet sinds jaar en dag 'oorlog' te zijn, maar daarvan heb ik nog nooit iets gemerkt. Bovendien, uiteindelijk komen we er toch allemaal vanzelf terecht.
      Om nou maar met het begin te eindigen. Weet u het verschil tussen een Wijkse en een Wijkenaar? Vraag 't eens aan een autotochtoon....

Cees de Bruijn
Kastelijn

Terug naar de 700 jaar index pagina