700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Grote groep mensen aan de slag voor viering Wijk 700

De voorbereidingen zijn in volle gang, de projecten nemen steeds vastere vormen aan, organisatoren vergaderen tot laat in de avond. Kortom: er staat ons volgend jaar heel wat te wachten! Maar wie werken er nu eigenlijk allemaal mee aan de projecten? Hoe zit de organisatie van de Stichting Wijk bij Duurstede 700 jaar stad in elkaar? Wat gebeurt er ondertussen allemaal op het Stadskantoor? Lees maar mee:

Projecten

Enkele jaren geleden stond er een oproep in deze krant, waarin bewoners van de gemeente Wijk bij Duurstede werden uitgenodigd hun ideeën rond de viering van 700 jaar stadsrechten op papier te zetten. Aan die oproep werd boven verwachting gehoor gegeven. Sommige plannen werden afgekeurd, andere werden enthousiast ontvangen. Projectindieners kwamen daarna bijeen op het Stadskantoor om aan elkaar de inhoud van hun project duidelijk te maken. Vervolgens werd er met de ingediende plannen verder gewerkt: een begroting moest op tafel komen en de plannen werden concreter omschreven. Op 13 maart 1997 was er een feestelijke bijeenkomst in café-restaurant De Gouden Leeuw. Tijdens deze happening werd de stichtingsakte ondertekend door burgemeester Houtsma (voorzitter van het bestuur van de stichting Wijk bij Duurstede 700 jaar stad) en door notaris Serraris. Vele prominenten waren deze avond aanwezig, want de stichting heeft sindsdien een comité van aanbeveling. Ieder kreeg het Wijk 700-virus toen behoorlijk te pakken!

Vanaf dat moment zijn er twintig verchillende groepen keihard aan het werk gegaan om hun ideeën in het jaar 2000 werkelijkheid te maken. De groepen zijn heel verschillend samengesteld: bestaande of speciaal voor dit doel opgerichte stichtingen en gezelschappen, verenigingen, kunstenaars, hobbyisten, noem maar op. De groepsgrootte varieert van een tweetal mensen tot een gezelschap van enkele tientallen vrijwillligers.

Deze projectgroepen bezorgen u van maart tot en met september 2000, dankzij hun onuitputtelijke inzet, een fantastisch feestprogamma! Ze zullen nog veel tijd en energie in hun project stoppen, voor ze ermee in het daglicht treden. Ab, Jaco, Anneke, Karel, Tom, Trude, Gerrit, het koor van de Samen-op-Weg gemeente, het koor van de Rooms-Katholieke parochie, Roel, Rob, Wil, Werner, Simon, Peter, Henk, Han, Harmonie Concordia, medewerkers van: Phila Wijck, het Kerkenproject, Museum Dorestad, het Wijks Atelier, de Jumelage, de Ren- en Toerclub Duurstede, de Wielertoerclub Cothen, Sportvereniging Langbroek, Mazijk de Pétanque, atletiekvereniging Ron Clarke en de honderden andere geweldige medewerkers die we onmogelijk allemaal kunnen noemen: veel succes!

De Organisatie

U kunt het hierboven lezen: er is een bestuur van de Stichting Wijk bij Duurstede 700 jaar stad opgericht. In dit bestuur zitten medewerkers van de gemeente en de voorzitter is burgemeester Houtsma. Ieder lid zit er vanuit zijn of haar professie: zo is er bijvoorbeeld een penningmeester, die in het dagelijks leven sectorhoofd is en wel van budgetteren weet. Het bestuur heeft een secretaris, die overdag alles te maken heeft met communicatie en één van de leden is overdag werkzaam als archivaris en weet als geen ander hoe je secuur met gegevens om moet gaan. Het bestuur telt in totaal acht leden.

Dit bestuur heeft een comité van aanbeveling, dat ervoor zorgt dat (mogelijke) sponsors en andere belanghebbenden hun vertrouwen aan de stichting schenken. In dit comité hebben zitting: de Commissaris der Konignin, dhr mr. B. Staal, dhr. drs. De Beus, dhr. Van Beuningen, dhr. drs. Schapenk, dhr. jhr. mr. Serraris en dhr. drs. Ing. Van Zandvoort.

Dan is er nog het Wijk 700 Promotieteam. Dit bestaat uit 48 enthousiaste inwoners uit de gemeente Wijk, die zich in oktober hebben aangemeld na een oproep in de Wijkse Courant. Het team zult u op veel plaatsen nog tegenkomen waar evenementen zijn. Zo was het promotieteam bij de intocht van Sint Nicolaas druk bezig frisbees uit te delen aan de kinderen en stond het op de kerstmarkten in Wijk, Doorn en Buren. Daar werd vooral informatie uitgedeeld en (op beperkte schaal) konden bezoekers Wijk 700-artikelen bij hen kopen. (Heeft u al zo'n mooie Wijk 700-paraplu of modern Wijk 700-horloge?) U begrijpt: het bestuur van Wijk 700 mag trots zijn op zo'n fantastisch team! De laatste groep die zeker niet vergeten mag worden, bestaat uit de sponsors van Wijk 700. Dit zijn bedrijven, organisaties, fondsen of zelfs particulieren die de festiviteiten een warm hart toedragen en dat met behulp van hun financiële steun ook omzetten in daden! Ook zonder deze fantastische groep mensen zou het volgend jaar maar een feestje van niks worden....

In het Stadskantoor

In het Stadskantoor is het zenuwcentrum van Wijk 700 te vinden. Het bestuur van de stichting Wijk 700 werkt hier met eigenlijk alle andere ambtenaren van de gemeente aan het realiseren van de projecten. De ene afdeling krijgt of heeft er meer mee te maken dan de andere. Het onderhouden van contacten met organisatoren, sponsors, de middenstand, de VVV en de pers, het maken van afspraken, het vervoeren van Wijk 700-artikelen, het organiseren van Wijk 700-bijeenkomsten, het zoeken van sponsors, vergaderen, bestellen, kortom: je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in het Stadskantoor gedaan!

Had u ooit gedacht dat er zoveel bij het organiseren van een feest komt kijken? U bent niet de enige! Toch is het heel fijn met zoveel enthousiaste mensen aan het realiseren van de festiviteiten rond de 700 jaar stadsrechten van Wijk bij Duurstede te mogen werken. Wijk 700: voor en door elkaar, dat kunt u na het lezen van dit verhaal beamen! Tenslotte: niet alleen de stad, maar ook u bent het waard!

Terug naar de 700 jaar index pagina.