700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Veiligheid

      Zo'n 700 jaar geleden, toen Wijk bij Duurstede stadsrechten kreeg, was het in het stadje nog niet zo druk als nu het geval is. Er was geen gemotoriseerd verkeer. Het meeste gebeurde nog met paard en wagen of men nam de kar. De straten van toen waren ook nog niet voorzien van asfalt, maar het waren meestal onverharde wegen, dus veelal wasborden. Die kom je tegenwoordig alleen nog maar tegen op de bospaden. Het vervoer over deze paden leverde dan ook meestal veel gebreken op.
      Nu, 700 kaar later, is er eigenlijk nog niet veel veranderd, want toen ik 30 jaar geleden in Wijk kwam wonen, dat toen nog vlak was, kreeg ik in de Engk een huis aangeboden en daar woon ik nog sreeds. Verkeersveiligheid staat, net zoals bij velen, ook bij mij hoog in het vaandel en juist op gebied van verkeersveiligheid is er de afgelopen jaren veel gebeurd. Zo ook in Wijk bij Duurstede, want de drempels en de rotondes vliegen je, net zo als elders in Nederland, om de oren. Soms lijkt heel Wijk wel ëën groot wasbord. Wel eens geteld hoeveel dremels er in ons kleine stadje liggen?
      Natuurlijk is verkeersveiligheid heel erg belangrijk, maar er is ook een andere kant aan de zaak. Problemen die, door het maken van drempels, versmallingen en afsluitingen van en in wegen, ervoor kunnen zorgen dat de hulpdiensten later ter plaatse zijn dan normaal. Je zal maar last hebben van bijvoorbeeld je gewrichten, zoals reumapatiënten. Maar ook anderen, die wat moeilijker ter been zijn en dus afhanelijk van de auto, hebben veel last van die hobbels. Ik kan u verzekeren: Het is soms niet leuk meer. Bijna elke hobbel veroorzaakt pijn en we hebben er tegenwoordig zoals ik al zei, in Wijk meer dan straten.
      Om een voorbeeld te geven: je mag tegenwoordig met de auto de Engk via de Jacob van Ruisdaelstraat nog wel uit, maar erin mag allleen nog maar via de Steenstraat en de Hordenweg. Het hoe of waarom is mij nooit duidelijk geworden. Als de reden is dat er een stukje verkeersveiligheid is gecreëerd, dan heb ik daar zo mijn twijfels over. Ga je boodschappen doen bij Appie en woon je in de Engk, dan ga je natuurlijk niet via Groningen naar huis maar pak je het liefst, en dat is, denk ik, vrij normaal, de snelste weg. Die snelste weg is nu via de David van Bourgondiëweg, waar maar liefst twee basisscholen zijn gehuisvest. Verder zijn de fietspaden langs de Gansfortstraat leuk gekleurd, maar val eens op die steenslag. En wordt de kruising Steenstrat/Hirdenweg, waar de brandweer is gevestrigd, nu veiliger? Velen malen is dit kruispunt al ontsierd geweest door forse aanrijdingen. Door nog meer verkeer via deze kruising te struen, wordt de kans op nieuwe aanrijdingen alleen maar groter.
      Ik hoop dat het nieuwe millenium, waarin Wijk zijn 700-jarig bestaan viert, een veilig Wijk bij Duurstede zal oplevern. Ik hoop echter niet dat dit leidt tot nog meer drempels, rotondes en verdere afsluitingen, maar dat verkeersveiligheid wordt bereikt doordat een ieder zich verantwoordelijk voelt voor zijn medemens. Als we dit bereiken wordt Wijk bij Duurstede weer voor een ieder, ook als het echt nodig is, vlot bereikaar.

Theo Gerittsen
Politieman

Terug naar de 700 jaar index pagina