700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Koeienpoten, varkensribben en paardenkaken

      Denkend aan Wijk ga ik terug naar de tijd dat ik nog een klein jochie was. Destijds woonden we in De Engk. Na het eten trokken we met alle kinderen uit de buurt de boomgaarden en maisvelden in (op de plaats van de huidige wijk De Horden). Al spelend sloopten we halve maisvelden en boomgaarden. Het gevolg was dat op den duur de boer op de loer ging liggen om ons te grijpen. Dat had hij natuurlijk nooit moeten doen, want het spelen werd al snel 'boertje pesten'.
      Na verloop van tijd verdwenen de maisvelden en de boomgaarden. Daarvoor in de plaats kwamen grote opgravingsputten, waarin de ROB (de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek) onderzoek deed naar het oude Dorestad. Als de werklui 's avonds naar huis waren, gingen wij verder met óns archeologisch onderzoek. Wat we vonden waren veelal botten. We bewaarden ze op een geheime plek, om na verloop van tijd een echt, 'mensenskelet' in elkaar te zetten. Met een beetie fantasie moet je je kunnen voorstellen hoe dit skelet eruit moet hebben gezien: met koeienpoten, varkensribben en paardenkaken!
      Vanaf dat moment is de Wijkse geschiedenis mijn hobby gebleven. Ik ben dan ook dolblij dat ik nu eigenaar ben van een café dat is gesitueerd in een van de oudste panden van Wijk bij Duurstede. Ook op deze plek doe ik mijn 'opgravingen' en ontdekkingen en steeds als ik iets vind, dingen als oude funderingen of bouwsporen, geeft me dat een kick.
      Gelukkig zijn veel panden in de Wijkse binnenstad monumenten, zodat daar niet te veel aan gerommeld mag worden. Toch vind ik het jammer dat, ondanks het feit dat er een goed, 'beschermingsplan' is, er nog steeds unieke plekjes moeten wijken voor nieuwbouw, al dan niet in oude stijl. Dan denk ik: waar zijn we in Godsnaam mee bezig. Zo'n prachtig stadje, met zo'n unieke geschiedenis, en dan alsnog dat stadsbeeld blijven veranderen. Doodzonde!
      Maar .... ik wil nog wel even zeggen dat ik er trots op ben in Wijk geboren en getogen te zijn, want: het is een dijk van een stad.

Martijn Pastoors

Terug naar de 700 jaar index pagina