700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Eerste bezoekers Wijkse Havendagen

     In het openingsweekeinde (15 en 16 juli 2000) van de Historische Passantenhaven Wijk bij Duurstede wordt een vijftal historische vrachtschepen, een stuk of zes prachtige oude sleepboten en een tweetal vooroorlogse pleziervaartuigen (bakdeksalonkruisers) verwacht. De eenmastklipper Vrouwe Elisabeth is in 1907 in Zwartsluis gebouwd, ruim 26 meter lang en 5 meter breed. De zandaak Samenwerking zal de gehele periode blijven liggen. Verder komen de luxe motor Anna-Koosje (1931) en een tweetal skutjes: de Jonge Durk en de Deo Volente. Van de sleepboten komen de Bianca van Hol, de Zephyr, Cornelia W., Furie, Witte Raaf en Mea Vota. Deze laatste is in 1923 als stoomsleper gebouwd. De snelle bakdekkofferkruiser Boreas (20 km/uur) is in 1942 als RP2 gebouwd, speciaal om het koninklijk jacht Piet Hein te begeleiden. De bakdeksalonkruiser Jeanette stomt uit 1934.

Historische kledingwedstrijd

     Op 9 september 2000 wordt de slotdag van de Wijk 700 activiteiten gehouden. Op deze dag, tevens Open Monumentendag, worden bewoners opgeroepen zoveel mogelijk in historische kleding in de binnenstad te verschijnen. De mooiste en origineelste ontwerpen dingen mee in een historische kledingwedstrijd. Tijdens deze dag zal er een vakjury rondlopen die ter plekke mensen nomineert voor de modeshow, die 's avonds om 20.00 uur zal worden gehouden. De Stichting Wijk 700 roept mensen op die kleding kunnen ontwerpen en maken om een ontwerp te maken voor deze dag. Aan de wedstrijd zijn geldprijzen verbonden van 250, 150 en honderd gulden. Voor basispatronen en adviezen kunt u terecht bij Mieke Pauline, Peperstraat 2a. De basispatronen zijn verkrijgbaar in vier verschillende maten en kosten rond de vijftien gulden.

Muziekdag

     Op 2 september 2000 houdt Harmonie Concordia een Muziekdag. Alle inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede die ouder zijn dan twaalf jaar en al minstens twee jaar een muziekinstrument spelen of lessen hebben gevolgd, worden hierbij uitgenodigd om mee te doen aan dit muzikale evenement. Samen muziek instuderen en uitvoeren op één dag; een unieke gelegenheid voor alle muzikanten onder de bevolking. Blokfluit, triangel, harp of vleugel, alle instrumenten zijn van harte welkom. De keuze van de muziek hangt mede af van de opkomst van de muziekanten en de instrumenten die zij meebrengen. Allerlei soorten muziek kunnen worden gespeeld, van rock tot klassiek. Wie mee wil doen kan zich voor 15 augustus aanmelden bij Piet Boonman, telefoon 0343-574956. Deelnemers krijgen van tevoren muziek thuisgestuurd.
     Op 2 september verzamelen de deelnemers zich om 9.00 uur bij het Revius College. In verschillende workshops onder leiding van repetitoren studeren zij die dag op verschillende locaties in Wijk hun partijen in. Het Revius is tevens de plaats van uitvoering, waar alle andere inwoners gratis toegang krijgen en om 20.00 uur kunnen luisteren naar het resultaat van deze unieke muzikale samenwerking!

Terug naar de 700 jaar index pagina.