700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Twee tuinendagen in Langbroek

     Traditioneel vindt in de maand juni de tuinendag Langbroek plaats, waarbij kasteeltuinen open zijn voor het publiek. Dit jaar is het programma verspreid over een weekend. Op zaterdag 24 en zondag 25 juni zijn de tuinen van Kasteel Hindersteyn en Kasteel Lunenburg opengesteld. In de tuin en kasteeltoren van De Lunenburg is een overzichtstentoonstelling van prijswinnaars van de Pieter d'Hondtprijs: kleine en grote werken van talentvolle beeldhouwers, in brons, graniet en marmer.
     Beide kasteeltuinen, aangelegd in de Engelse landschapsstijl, zijn gewoonlijk niet toeganjelijk voor het publiek. Tijdens het tuinenweekend zijn zij te bezichtigen van 11.00 uur tot 17.00 uur. De tuinen liggen aan de Langbroekerdijk (komend vanuit de richting Cothen bij het kruispunt links), even buiten de dorpskern. De tuin vam Kasteel Walenburg is tijdens de tuinendagen niet meer opengesteld voor publiek.

De Midzomerzonnewende

     De geschiedenis van Wijk bij Duurstede is beënvloed door Willibrord. Vanwege zijn Ierse afkomst organiseert Museum Dorestad een Ierse Dag op 24 juni. 's Morgens zijn er twee lezingen. De eerste, The Midsummer Solstice (Midzomerzonnewende), wordt gehouden door de secretaris van de Ierse ambassade, mevrouw D. Headen. De tweede lezing, de Willibrordlezing, wordt omlijst met Gaelic sonfs (oude Ierse liederen) door de groep Celtic Sunrise. Het middagprogramma vindt plaats in de tuin van Museum Dorestad. De Wijkse St. Anthony Pipes and Drums band bijt de spits af. In de tuin zijn Ierse en andere Keltische kramen en ook de Dance groep Irish Club Netherlandse en de Ierse band Shannon verzorgen optredens. Bovendien zijn er lootjes te koop voor de Irish Lottery met als hoofdprijs een rondvlucht in een hilikopter boven Wijk bij Duurstede. Tussen 9.30 en 16.00 uur is Museum Dorestad in de band van Ierland.

Wijk 700-golfballen rijdelijk in prijs verlaagd

     Speciaal voor de golfers onder de Wijkse bevolking: de golfballen zijn van 21 tot en met 28 juni in de aanbieding. Normaal kosten de golfballen 17,95 gulden, maar deze week zijn ze in de aanbieding voor slechts 14,95 gulden. Is er iemand jarig die golft? Ook dan slaat u met dit cadeau de bal niet mis.
     Deze kwalitatieve goede ballen van het merk Ropflite zitten in een verpakking van drie stuks. Op elke bal staat het logo van Wijk 700 gedrukt. Zoeken naar uw bal wordt zo dus nog een stuk gemakkelijker.
     De golfballen (tevens alle andere mooie Wijk 700-cadeaus) zijn te koop in de Wijk 700-winkel in de VVV, Markt 27 te Wijk bij Duurstede.

De Wijkse Rommelmarkt

     Op zaterdag 24 juni 2000 eussen 10.00 uur en 16.00 uur verandert het marktplein voor de Grote Kerk in een bonte verzameling van ruim dertig marktkramen. Er is van alles te koop tijdens de jaarlijke rommelmarkt van de Nederlandse Hervormde Kerk. Het Rad van Avontuur staat klaar en de roemruchtige Wijkse wafels zijn te koop. Er wordt een grote verloting (loten è één gulden) gehouden. Kinderen kunnen aan de slag met een kleurplaat die ze kunnen inleveren in de Grote Kerk. Uiteraard krijgen ze dan iets lekkers en maken ze kans op een mooie prijs. De opbrengst van de rommelmarkt is bestemd voor het onderhoud van het historische kerkgebouw.
     Bent u toch op de markt, kijk dan ook eens in de Grote Kerk. Hier zijn de hele dag activiteiten. Bezoekers kunnen luisteren naar orgelspel. Via de ingang aan het Kerkstraatje, maar ook via de kerk zelf, kunt u de 'Open Hof' bereiken. Daar vindt de overdekte verkoop plaats van boeken, cd's, langspeelplaten en elektrische apparaten.

Tentoonstelling Van Nijendaal

    

Het was een verrassing voor de conservatrice van museum Dorestad toen zij van de heer Van Rhijn uit Wijk bij Duurstede persoonlijke documenten van de Van Nijendaals voor de tentoonstelling 'Van Nijendaals, schilders te Wijk bij Duurstede' kreeg. Uit notitieboekjes bleek dat Johanna van Nijendaal, de echtgenote van Jan Roelof van Nijendaal, van koken hield. Zo maakte zij confiture, cakes voor bijzondere feestdagen en puddinkjes. In haar notitieboekje staat een recept voor haringsalade. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 september. Het museum, gevestigd aan de Muntstraat 42, is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Terug naar de 700 jaar index pagina.