700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Publiekslieveling CDW absolute topper in de tweede klasse

Dorestad in jaren tachtig kampioen van Nederland

Wijkse Courant 21 juni 2000

    Wijk bij Duurstede - (door Frank Brouwer) Het voetbalfeest gaat nog steeds door. Ook de geschiedenis van het Wijkse voetbal is nog niet afgelopen. Deze week bespreken we de jaren net voor en na de fusie van de twee Wijkse clubs. SVW en Dorestad worden CDW.

    Eind jaren zeventig was Dorestad de club in de lift. In 1973 werden ze kampioen van de derde klasse en in de jaren zeventig kon er naar aanleiding van promotie naar de eerste en de hoofdklasse van de onderafdeling feest worden gevierd. Tussendoor won het eerste elftal tegen het Hilversumse Olympia ook nog eens de afdelingsbeker.
    In de loop van de jaren zeventig kwam een fusie tussen de twee Wljkse clubs steeds vaker ter sprake. In zijn voorwoord van het jubileumboek in 1977 sprak SVW-voorzitter zich al uit voor zo'n fusie. Bij Dorestad waren ze echter vooralsnog tegen.
    Het SVW jubileumfeest werd overschaduwd door een tragische gebeurtenis: de kantine, net twee jaar daarvoor gebouwd, brandde tot de grond toe af. Na veel heen en weer gepraat over de verschijningsvorm, verrees uiteindelIjk op sportcomplex Mariénhoeve de nieuwe kantine.
    Het was inmiddels begin jaren tachtig en Dorestad had het zwaard van Damocles boven zich hangen. Wijk bij Duurstede was namelijk enorm aan het uitbreiden en de hongerige bouwers hadden hun oog laten vallen op het terrein van de voetbalclub. Dorestad moest plaats maken voor huizen, de tijd van een fusie leek nu echt rijp.

Hoogtepunt

    Sportief beleefde de van oorsprong katholieke club wel zijn hoogtepunt. Het eerste elftal van Dorestad deed iets wat een Wijkse club nog nooit gelukt was: het werd kampioen van de hoofdklasse van de onderafdeling. Een Wijkse club promoveerde naar de grote bond, naar de vierde klasse KNVB. De Wijkenaren overtroffen zichzelf door ook nog de Nederlandse titel voor clubs van de onderafdelingen binnen te halen.

Pieter Barte wordt gemasseerd en Willem van Oudbroekhuizen (zittend) rust even uit in de beslissende wedstrijd tegen Elinkwijk.


    Een goed moment om eervol te fuseren. Deze fusieclub kreeg als naam mee: Combinatie Dorestad Wijk bij Duurstede, afgekort CDW. De nieuwe club profiteerde in de eerste jaren goed van het bundelen der krachten. Na een felle strijd met het Culemborgse Vriendenschaar werd onmiddellijk de titel in de vierde klasse opgeéist. Het Wijkse talent bleef hierna even in de derde klasse hangen. Het Utrechtse 'Zwaluwen Vooruit' bleef het clubje net voor.
    Het volgende Jaar was CDW echter niet te stuiten. Jo van Beek vierde samen met zijn ploeg alweer een kampioenschap. CDW werd tweedeklasser. Helaas hield de sportieve bloei daarna op. CDW werd een absolute topper in de tweede klasse, een verdiende plek in de eerste klasse werd echter meerdere keren in legendarische beslissingswedstrijden gemist.

Geliefd

    De Wijkse club was in die jaren erg geliefd bij de bevolking. Zo reisden eens ongeveer twee duizend Wijkenaren de club achterna toen er op de laatste speeldag moest worden gewonnen bij het Utrechtse DOS. Een goal van Pieter Barte bezorgde CDW de overwinning.
    Beslissingswedstrijden moesten gaan uitmaken of DOS dan wel CDW naar de eerste klasse ging. Uiteindelijk viel in de tweede beslissingswedstrijd het resultaat net in het nadeel uit van de Wijkse formatie. Op het terrein van Elinkwijk verloor CDW voor ongeveer 7000 mensen publiek onterecht met 2-0.

De heer De Doelder reikt de beker uit aan de aanvoerder van Dorestad.

    Na de tropenjaren was het even over. Nadat een beslissingswedstrijd tegen DCG in Breukelen met 1-O werd verloren, degradeerde CDW zelfs. Lager dan de derde klasse ging het sportieve verval gelukkig niet. Met een nieuwe generatie goede spelers werd zelfs enkele jaren geleden weer een kampioenschap gevierd, zodat het eerste elftal van de Wijkse zondagafdeling nu in de tweede klasse is terug te vinden.
    U leest hier zondagafdeling want het voetbal is in Wijk inderdaad in de loop der tijden gesplitst geraakt. In 1977 richtte enkele toenmalige SVW-leden onder voorzitterschap van Henk Ravenhorst een zaterdagafdeling op. In eerste instantie vond binnen deze afdeling alleen'het zogenaamd recreatieve (zeg maar minder fanatieke) voetbal plaats. In de jaren na 1977 werd er besloten ook prestatief te gaan spelen.

Vrouwen

    Het vrouwenvoetbal behoorde tot de erfenis van Dorestad. In 1971 besloten enkele vrouwen zich ook in het spelletje te gaan bekwamen. Onder leiding van Henk Pastoors was een dameselftal geboren. Gebrek aan vrouwelijke belangstelling deed deze afdeling in de loop van de jaren tachtig verdwijnen.
    Aan initiatieven heeft het in het Wijkse voetbalwereldje nooit ontbroken. Nog steeds wordt er elk jaar gestreden om de Meester Runge-Bokaal. Dit zaalvoetbaltoernooi voor de jeugdafdeling is genoemd naar een oud leraar uit het Wijkse en werd al in 1970 voor het eerstgehouden.
    In schril contrast met de sportieve successen van CDW staat de financiële kant bol van kommer en kwel. De club kreeg het lange tijd maar niet voor elkaar om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is pas in de laatste jaren, dat CDW zich met hulp van de gemeente, uit de problemen vecht. Nu staat er een gezonde voetbalclub.

    Foto's: Uit KNVB boek: Dorestad beste afdelingsclub van Nederland. Actiefoto: Na twee beslissingswedstrijden verliest CDW van DOS.

Terug naar de 700 jaar index pagina.