700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Korenfestival in Cothen: Ik voel me o, zo heppie!

     Met het korenfestival op zaterdag 17 juni wordt Wijk bij Duurstede 700 jaar stad vanaf 14.00 uur toegezongen en bezongen in de rooms-katolieke kerk aan de Kernweg in Cothen. De plaats Cothen is gekozen vanwege de centrale ligging in de drie kernen Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede. Bovendien leent deze kerk zich goed voor een dergelijk evenement. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig, onder andere op het Kerkplein.
     Acht koren met in totaal meer dan 249 zangers en zangeressen, doen aan dit festival mee: 'Tranen met tuiten', het vrouwensmartlappenkoor uit Langbroek, kinderkoor The Vocals en het RK-gemengd kerkkoor uit Cothen en uit Wijk de zanggroep Friends, Cantorij Sint Johannes de Doper, ouderenkoor 'De Doordouwers' en de gemengde zangvereniging Concordia. Joop Bresser treedt op als gastheer.
     Naast verschillende religieuze liederen, liederen van klassieke componisten, smartlappen en nog veel meer koormuziek, brengen de verschillende koren elk hun eigen muzikale interpretatie van de tekst van Annie M.G. Schmidt: 'Ik voel me o zo heppie' ten gehore. De afsluiting is een gezamenlijk 'Dorestad Ahoy'
     De toegang is gratis en iedereen is welkom. Liefhebbers van koormuziek kunnen deze middag hun hart ophalen en voor bezoekers kan deze middag aanleiding zijn om zich eens bij één van de deelnemende koren te oriënteren. De repetitieavonden zijn daarvoor een goede gelegenheid. Het festival begint om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 17.30 uur. Halverwege is er een half uur pauze. De organiatie verzorgt koffie, thee en fris voor 1.50 gulden per consumptie.

Historische Passantenhaven

     Wijk vrijhaven voor historische schepen van 15 juli tot 13 augustus. Wijk 700 toont naast muzikaal, cultureel en sporttalent namelijk ook de liefde voor de geschiedenis van Wijk bij Duurstede. En die geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met scheepvaart en water. Scheepvaart is hier altijd geweest. Zo imposant als in het middeleeuwse Dorestad is het nooit meer geworden. Waterlopen veranderden sterk. Afdammingen, doorgravingen, nieuwe kanalen. Zeilvaart moest plaatsmaken voor motorschepen, parlevinken en beugeleaars maakten plaats voor bunkerstations en zelflossers. Beurtvaart over de Kromme Rijn ging ten onder door de vrachtwagen. Maar het Wijkse Veer bleef.
     Eeuwenlang hebben schippers het beeld rond Wijk bij Duurstede bepaald. Veel aandacht hebben ze in de geschiedenis niet gekregen. Tijdens de Wijkse Havendagen staan daarom schippers, schepen en het water rond Wijk centraal en wordt Wijk een maand lang vrijhaven voor historische schepen.
     De Wijkse Havendagen in juli en augustus geven een beeld van de eeuwenoude relatie van Wijk met het water. Met diverse evenementen in- en uitvarende zeilende historische vrachtschepen, sleepboten, demonstraties zeilen hijzen, mast strijken, voor anker gaan in de Lek, vaartochtjes, kortom een historische passantenhaven, een haven die een maand lang bruist! En in de oude ijzerloods van Pisano de prachtige tentoonstelling: 'Schipperen rond Wijk'! Neem alvast een kijkje op http://home.wxs.nl/thuis/havendgn.htm.
     Nadere informatie is te verkrijgen bij Peter Jansen en Henk Muis, telefoon 0343-672189, fax 034-577430.

Beter fietsweer

     Voor wie zich had verheugd op de driekernenfietstocht op 27 mei, gooide het weer die dag behoorlijk roet in het eten. Maar inmiddels is het fietsweer een stuk verbeterd. Daarom is het goed om te weten dat het routeboekje van de driekernenfietstocht met wetenswaardigheden over de route en de omgeving verkrijgbaar is bij de VVV in de Wijk 700 winkel. De tocht is er in twee uitvoeringen, ze gaan allebei over vlakke wegen en laten veel zien van het zeer afwisselende landschap met de vele kastelen en buitenplaatsen. De korte afstand van ongeveer 28 kilometer voert door de drie bebouwde kernen en toont de mooiste plekjes in het zuidelijk deel van de Kromme Rijnstreek.
     De langere afstand, ongeveeer 45 kilometer, brengt de deelnemers ook nog met een lus door het fraaie grensgebeid tussen de Kromme Rijnstreek en de Utrechtse Heuvelrug nabij Doorn en Leersum. Fietsers kunnen kiezen waar ze opstappen: in Cothen, Langbroek of Wijk bij Duurstede. Een natuurlijk bepalen ze zelf het moment, bij mooi fietsweer bijvoorbeeld.

Terug naar de 700 jaar index pagina.