700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Verdwenen Poorten en Torens --------------------------------------

      In het feestjaar 2000 vindt in de maand mei een beeldhouwerssymposium plaats. Gedurende tien dagen zullen diverse gerenommeerde kunstenaars op inspirerende locaties een sculptuur maken met als thema 'verdwenen poorten en torens'. In de middeleeuwen, de tijd dat Wijk bij Duurstede stadsrechten kreeg, was de stad namelijk omgeven door een muur met een zestiental poorten en torens, die nu bijna allemaal zijn verdwenen. Het publiek krijgt door dit symposium de kans het onstaan van beeldhouwwerken in diverse materialen van dichtbij te volgen en met de makers in gesprek te gaan. Aan het slot van het symposium worden de kunstwerken overgedragen aan de gemeente en permanent geplaatst in een ring rond de oude binnenstad.

      In het najaar van 1997 nodigde de Gemeente Wijk bij Duurstede de bevolking van de stad uit om projecten te bedenken voor de viering van 'Wijk bij Duurstede 700 jaar stad'. Naar aanleiding van de oproep ontwikkelden Corrie Oudijk en Stef Stokhof de Jong van Kunsthuys by Duurstede een plan voor het organiseren van een beeldhouwerssymposium. Ze vroegen hiervoor de medewerking van enkele collega galeriehouders uit de stad, te weten Yvonne en Peter Lolkema van Art Options en Annetje de Nijs van galerie De Reiger. Het thema van het beeldenproject ('verdwenen poorten en torens') werd tevens de naam van de stichting die werd opgericht om het symposium goed te kunnen voorbereiden.

      Na twee jaar voorbereiding werden veertien beeldhouwers uitgenodigd om een schetsontwerp te maken. Deze kunstenaars kwamen in juni naar Wijk om de historische plekken te bekijken en zich te laten voorlichten over de middeleeuwse geschiedenis van de stad en haar poorten en torens. Alle beeldhouwers kozen toen een locatie die hen inspireerde voor een ontwerp. Inmiddels zijn veertien schetsontwerpen en/of maquettes ingeleverd. Volgens de organisatoren zijn zij zonder uitzondering van hoog artistiek niveau. Omdat maar negen van de veertien ontwerpen daadwerkelijk worden uitgevoerd, zullen de leden van de Stichting Verdwenen Poorten en Torens een keuze moeten maken. Over een ding zijn ze het eens, in mei 2000 zullen negen prachtige monumentale beelden in de stad staan.

   

Terug naar de 700 jaar index pagina.