700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Dijkenloop

     Ook sportievelingen kunnen meedoen aan Wijk 700. Voor hen organiseert atletiekvereniging Ron Clarke een recreatieve hardlooproute, die op 2 september plaatsvindt. Meedoen is belangrijker dan winnen, samen lopen is beter dan de beste tijd, aldus de organisatie. Zij zien graag 700 deelnemers, jong en oud, meedoen aan dit loopfestijn. De afstanden zijn voor jeugd, jongeren en senioren verschillend, maar de finish is voor iedereen in het centrum van Wijk bij Duurstede.
     Overweeg je om mee te doen, loop dan eerst eens binnen bij de Wijk 700-winkel onder het oude stadhuis. Daar kun je namelijk loopschema's krijgen om je voor te bereiden op de Dijkenloop. Joop van Amerongen, trainer bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, was zo enthousiast over de Dijkenloop, dat hij speciaal hiervoor traniningsschema's heeft opgesteld. Voor beginners en voor gevorderden. Voor snelle tijden maar vooral voor een goede conditie. De schema's gaan uit van discipline en regelmatige training. Doe je dat met een groep, dan wordt het al voor de de Dijkenloop zelf gezellig!
     De trainingsschema's zijn richtlijnen. Daarbij moet je rekening houden met je eigen conditie. Begin je tien weken van tevoren, dan haal je op 2 september met gemak de finish. Joop van Amerongen geeft nog enkele adviezen:
* Train met het 'hard-easy' principe. Wissel pittige trainingsdagen af met rustige. Op die manier voorkom je oververmoeidheid.
* In de schema's komen intervallopen voor. Dit heeft twee redenen: allereerst moet je wennen dat je niet één tempo kunt lopen. Door de drukte zal dit moeilijk worden. Een andere zeer belangrijke reden is dat je uithoudingsvermogen op een lange afstand verbeterd wordt door een intervalloop.
* Duurlopen worden altijd gegeven in tijden en nooit in afstanden. Als er afstanden zouden worden gegeven, ga je onbewust toch een race tegen de klok beginnen. Je zou je kunnen forceren en daardoor oververmoeid of geblesseerd raken.
* Bij elke intervalloop zijn korte pauze ingelast. Mocht je nu te snel vertrekken dan kom je aan het einde van de intervalloop jezelf tegen. Het is dus zeer belangrijk dat je niet te snel van start gaat.
* Bij kortademigheid ga je te hard. Je moet rustig kunnen ademhalen. * In elk schema is rekening gehouden met diverse rustpunten. In deze periode dienen de afvalstoffen uit je lichaam te verdwijnen. Massage en een bezoek aan een sauna zijn in deze periode aan te raden.

Terug naar de 700 jaar index pagina.