700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Drie kernen fietstocht vooral gezelligheidsrit

     Er is een unieke gelegenheid om op zaterdat 27 mei met een fietstocht de schitterende omgeving van Wijk bij Duurstede beter te leter kennen. In het kader van Wijk 700 hebben de tourfietsverenigingen uit Cothen en Wijk bij Duurstede een prachtige en goed uitgepijlde rondrit uitgezet, die ook door de drie kernen van de gemeente voert. Ook de Sportvereniging Langbroek verleent haar enthousiaste medewerking, en daarmee is een fraaai stukje samenwerking tot stand gebracht waarvan zo'n tweeduizend fietsers aanstaande zaterdag kunnnen profiteren.
     De tocht is er in twee uitvoeringen, ze gaan allebei over vlakke wegen en laten veel zien van het zeer afwisselende landschap met de vele kastelen en buitenplaatsen. De korte afstand van ongeveer 28 kilometer voert door de drie bebouwde kernen en toont de mooiste plekjes in het zuidelijke deel van de Kromme Rijnstreek. De langere afstand, ongeveer 45 kilometer, brengt de deelnemers ook nog met een lus door het faaie grensgebied tussen de Kromme Rijnstreek en de Utrechtse Heuvelrug nabij Doorn en Leersum.
     De langste afstand maakt ook een bezoek mogelijk aan de bijzondere IJskelder nabij Huis Doorn, die deze dag geopend is en met een toelichting van deskundige vrijwilligers bezocht kan worden. Deze tocht gaat ook door de tuin van Huis Doorn en over het terrein van Kwekerij Darthuizen.
     Voor beide afstanden geldt dat het gezelligheidsritten zijn, en geen prestatietochten. De deelname is gratis, en de ritten zijn heel geschikt om ook met kinderen te rijden. Immers, de organisatoren hebben met hulp van de politie en tientallen vrijwilligers gevaarlijke oversteekplaatsen goed beveiligd. Op de routes kan ook hulp geboden worden bij eventuele pech, en vanuit de startplaatsen verleent de EHBO uit Cothen zonodig eerste hulp. Ook is er voor gezorgd dat er onderweg genoeg te zien en te beleven valt.
     Tijdens de fietstocht worden versaperingen aangeboden en de deelnemers kunnen een curiosaboerderij en twee oude kerken bezichtigen. Op de Brink in Langbroek zijn promotie-activiteiten van Wijk 700 en van Veilig Verkeer Nederland.
     Bij de start krijgt iedere deelnemer een aardig boekje met wetenswaardigheden over de route en de omgeving. Bij aankomst staat voor elke deelnemer een leuke herinnering klaar, zolang de voorraad strekt! Als u mee komt fietsen, neem dan beslist een fototoestel mee, want aan de tocht is een fotowedstrijd verbonden, waar een leuke prijs mee te winnen is.
     Het is niet nodig om van te voren in te schrijven, U beslist zelf op welke plaats u wilt starten tussen 9.00 en 11.00 's morgens: In Cothen vanaf de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Brink; in Langbroek vanaf het sportterrein van SVL; in Wijk bij Duurstede vanuit de veiling aan de Zandweg.
     Om 16.00 uur gaan de start- en controleplaatsen dicht, en daarmee is er ruim voldoende tijd om alleen of met vrienden en familie, maar in ieder geval in uw eigen tempo, te genieten van de prachtige omgeving! Inlichtingen via de VVV Wijk bij Duurstede (telefoon 0343-575995) of de organisatoren (telefoon 0343-572250 of 572638).

Nacht van Wijk bij Duurstede

     In de avond en nacht van 27 en 28 mei houdt Motor- en Automobielclub (MAC) 't Sticht voor de zeventiende keer haar jaarlijks terugkerende puzzelrit 'Nacht van Wijk bij Duurstede'. De rit bestaat uit twee trajecten met een totale lengte van circa 110 kilometer. Tussen de trajecten geldt een verplichte rust van een uur. De eerste deelnemer start om 20.00 uur vanaf de Markt. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 28 mei om 19.00 uur in café-restaurant De Gouden Leeuw aan de Zandweg 8.
     Belangstellenden kunnen zich tot en met 21 mei inschrijven bij Ellie Wollenberg aan de Frambozengaard 21 in WIjk bij Duurstede of bij Henny Peterse aan de Juffersland 30 in Leersum. De kosten van voorinschrijving bedragen 35 gulden per auto. Ongeacht het aantal inzittenden. Inschrijving is ook op de avond zelf mogelijk. De inschrijftafel staat vanaf 19.00 uur bij cafeé-restaurant De Gouden Leeuw. Het inschrijfgeld bedraagt dan veertig gulden per auto.
     Voor de beginners is er op dinsdag 23 mei om 20.00 in de Gouden Leeuw een instructie-avond waar alvast het ralley-schild en andere bescheiden in ontvangst kunnen worden genomen. Meer informatie is te verkrijgen bij Ellie Wollenberg, telefoon 0343-574129.

Terug naar de 700 jaar index pagina.