700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Rommelmarkt en bazaar

     De Sint Andriesparochie Leersum houdt op zaterdag 20 mei van 10.00 tot 20.00 uur een Bazaar en Rommelmarkt op het terrein van de SVR Camping de Zonnenweide van Sjaan en Piet van Wees aan de Lanbroekerdijk B40 te Overlangbroek. De hele dag draait het rad van avontuur. Op de rommelmarkt vindt u een grote verzameling van kleine meubelen, boeken, apparaten, kleding en andere spullen. Speciaal voor de bazaar zijn tientallen tuindecoraties van gaas en mos gemaakt, evenals aangeklede poppen, wenskaarten e.d. In de groenstand vindt u vogelhuisjes, planten en struiken. De hele dag door zijn er demonstraties schapenwol spinnen.
     Ook voor kinderen is er van alles te beleven, om 11.30 en 14.30 uur is er poppenkast. Voor de iets grotere kinderen is er sjoelen, ballengooien, een grabbelton, en een springkussen. Creatieve kinderen kunnen textiel beschilderen. Het rad van avontuur houdt speciale kinderronden. Om 17.00 uur vindt de trekking plaats van de loterij, met als hoofdprijs een fiets. Bovendien worden er originele Hollandse wafels gebakken, warme hapjes en warme en koude dranken wachten in de horecahoek op u.
     Op elk heel uur is er vervoer van de Parochiekerk aan de Engelberg naar de Rommelmarkt aan de Langbroekerdijk.

Verdwenen Poorten en Torens

     Na twee jaar van intensieve voorbereiding is het dan eindelijk zo ver. Vandaag, woensdag 17 mei, start het beeldhouwerssymposium aan de haven. Negen kunstenaars komen een beeld voor de stad maken. Tien dagen lang, van woensdag 17 t/m zondag 21 mei en van woensdag 24 t/m zondag 28 mei kunnen bezoekers van 10.00 tot 19.00 uur het ontstaansproces van deze beelden van dichtbij volgen en met de makers in gesprek gaan. De organisatie is in handen van drie galeries: Galerie Art Options, Galerie de Reiger en Kunsthuys by Duurstede, alle gevestigd in de binnenstad.
     Als thema van het te houden symposium kozen de organisatoren voor de verdwenen poorten en torens van Wijk bij Duurstede. In de middeleeuwen, de tijd dat Wijk bij Duurstede stadsrechten kreeg, werd de stad omgeven door een muur met (een zestiental) poorten en torens die bijna allemaal zijn verdwenen. Het is de bedoeling dat er op negen van die historische plekken eigentijdse beelden komen te staan.

Terug naar de 700 jaar index pagina.