700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Beeldhouwerssymposium: negen nieuwe torens voor de stad

     Slechts heel af en toe vindt er in Nederland een dergelijk evenement plaats. Wijk heeft er binnenkort een en daar mogen we best trots op zijn. De organisatoren zijn al jaren bezig met alle voorbereidingen voor deze speciale activiteit: een beeldhouwerssymposium!
     In de tijd dat Wijk stadsrechten kreeg, werd de stad omgeven door een muur met poorten en torens die bijna allemaal zijn verdwenen. Drie Wijkse galeries besloten een beeldhouwerssymposium te organiseren met dit gegeven als thema. Het symposium heeft de naam 'Verdwenen Poorten en Torens'. Dit symposium houdt in dat gerenommeerde kunstenaars uit het hele land naar ons stadje komen om elk een beeld voor de stad te maken.
     Van de 75 kunstenaars die zich voor dit project inschreven, werden er veertien uitgenodigd een bezoek aan de stad te brengen om de locaties te bekijken en zich te laten voorlichten over de middeleeuwse geschiedenis van de stad en haar poorten en torens. Deze veertien kregen de opdracht een schertsontwerp te maken. Daarbij kregen zij alle ruimte, mits zij zich lieten inspireren door het thema. Negen kunstenaars zijn tenslotte geselecteerd om hun schetsontwerp definitief uit te voeren.
     Het beeldhouwerssymposium vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 mei en van woensdag 24 mei tot en met zondag 28 mei. Op deze dagen zijn de kunstenaars op het haventerrein aan het werk. Het publiek krijgt een unieke kans om het onstaan van beeldhouwwerken in diverse materialen van dichtbij te volgen en met de makers in gesprek te gaan. Het terrein is voor het publiek geopend van 10.00 tot 19.00 uur.
     Na het symposium krijgen de beelden een permanente plaats in een ring rond de binnenstad op die plaatsen waar vroeger poorten of torens gestaan hebben.

Rommelmarkt in Overlangbroek

     Op zaterdag 20 mei is er van 10.00 tot 20.00 uur een grote rommelmarkt en bazar op camping Zonneweide bij de familie Van Wees in Overlangbroek. Adres: Langbroekerdijk B40, telefoon: 0343-571697. U vindt er de meest uiteenlopende artikelen, van oude boeken tot gebruikte kleding en alles ertussen in. Ook is er een creatieve markt waar u onder andere kunt kijken naar het vlechten van manden.

Terug naar de 700 jaar index pagina.