700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Kunstenaarsinitiatief Fibula

     Op vrijdag 5 mei wordt in galerie Article om 15.00 uur de expositie van enkele leden van kunstenaarsinitiatief Fibula officieel geopend door ir. Henk Dekker. Een aantal professionele beeldend kunstenaars heeft besloten samen een groep te formeren onder de naam 'Fibula'. Deze naam is afkomstig van het Latijnse woord fibulaere, oftewel: vasthechten. Een fibula is een mantel- of kledingspeld, waarvan er hier in Wijk bij Duurstede vele zijn gevonden, datered uit de Romeinse tijd. Zo'n speld zette kleding vast, maar was ook voor de sier.
     Kunstenaarsinitiaief Fibula bestaat uit: Lida Allard, Karin Boers, Olga Bohnsack, Noortje Barendswaard, Kristien Kerstens, Maria van Koolwijk en Caroline van der Sande. Enkelen hebben hun werk al eens tijdens een Cultureel Rondje getoond en sommigen geven les in hun vak, naast de vrije beroepspraktijk. Dankzij Marion Soons van galerie Article is het probleem van het vinden van een goede tentoonstellingsruimte opgelost.
     De naam Fibula is gekozen om uitdrukking te geven aan de betrokkenheid van de acht kunstenaars bij het Wijkse cultrele leven en haar historie. Bindend element tussen de kunstenaars is dat zij allen in de omgeving hun woon- en werkplek hebbben. Deze omgeving wordt als zeer inspirerend ervaren en de kunstenaars geven door hun gezamenlijke presentatie Wijk een gezicht. Twee jaar geleden hebben de kunstenaars een voorzichtige stap gemaakt met een gemeenschappelijke expositie in het kader van het Cine Culinair Festival. De publiciteit kwam toen niet echt uit de verf en de viering van Wijk 700 jaar stad leek hun de gelegenheid bij uitstek om zich te presenteren.
     De expositie draagt de naam "Verdwenen toekomst". Deze titel slaat op het feit dat hier een samenleveing is geweest met een toekomst. Die samenleving is echter geheel verdwenen, maar de toekomst zit in ons, in de diversiteit van onze samenleving op dit moment. De wijze waarop ieder hier vorm aan geeft, verbindt ons met het verleden; het verleden en heden kunnen dan samenvallen.
     De tentoonstelling is te bezichtigen van vrijdag 5 mei tot en met 12 juni, waarbij tijdens de Pinksterdagen galerie Article ook geopend is. De openingstijden van de galerie zijn: elke donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Tevens bestaat er de mogelijkheid een afspraak te maken.
     Galerie Article is gevestigd aan de Oeverstraat 17 in Wijk bij Duurstede.

Groot filatelie-evenement

     Op 6 en 7 mei vindt er op het Haventerrein een groot postzegelevenement plaats, waarbij ook de Henri Dunant, het bekende schip van het Nederlandse Rode Kruis, betrokken is. De filatelistenvereniging Wijk bij Duurstede en de jeugdpostzegelclub De Postduif houden een tentoonstelling in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis. Deze tentoonstelling, Phila Wijck genoemd, bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er bijvoorbeeld een wedstrijdtentoonstelling, een propaganda- en jeugdtentoonstelling, een deel van de beroemde Ricardoverzameling is te bezichtigen, er zijn stands van PTT Post, de organiserende verenigingen, de Nederlandse Bond en nog veel meer.
     Heel bijzonder is de speciale tentoonstellingsenveloppe, die op die twee dagen verkrijgbaar is. Ter plaatse kan deze worden gefrankeerd en ontwaard met het tentoonstellingsstemple van Phila Wijck. De tentoonstelling is op zaterag 6 mei van 10.00 tot 20.00 uur geopend en op zondag 7 mei van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Houdt u deze dagen in de gaten, want ook voor mensen die geen of weinig verstand hebben van postzegels, is het de moeite waard er een kijkje te komen nemen!

Terug naar de 700 jaar index pagina.