700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Herinneringen

      Compleet verrast, blij verrast was ik, toen ik gevraagd werd voor deze column. En stukje 'Denkend aan Wijk' vanuit de ogen van mijn generatie. De generatie, die in de Lek leerde wennen aan het water, maar leerde zwemmen in het 'nieuwe' zwembad de Vikinghof. Het park om het kasteel noemden we 'het Bos' en tijdens de (in mijn herinnering) altijd koude winters leerde ik schaatsen op de vijver op het bos. Waar ze nog van die lekkere warme chocolademelk en zo verkochten.
      Ik groeide op in de eerste nieuwbouwwijk De Engk (Van Brederodetraat), waar heel veel van die jonge gezinnetjes woonden, dus genoeg vriendjes om samen mee te ravotten. Ik herinner me nog dat het op een keer zo geijzeld had, dat we met z'n allen op de schaats naar school gingen. En na schooltijd schaatsten we rondjes in de straat (rondjes van 35.3). Toen op één van deze middagen de strooiwagen daar een eind aan probeerde te maken, zijn we demonstratief met z'n alen op de weg gaan zitten, want niemand kwam aan onze ijsbaan! Met succes!
      Zo gingen wij ook na de feestdagen met de buurt op kerstbomenjacht. Want voor elke boom kregen wij tijdens de verbranding op het Kalverweitje een bon voor een zakkie patat bij Van Putten in de Volderstraat.
      Met Koninginnedag steevast vroeg op voor het luilakken. Weken van te voren blikjes sparen om deze achter je fiets te hangen en om dan eerst de straat, daarna de buurt en als laatste de rest van Wijk wakker te maken of te houden. Zo'n tien jaar geleden hebben we deze traditie nog nieuw leven in proberen te blazen, door op ludieke wijze in alle vroegte de kerkklokkn op de markt te luiden. Helaas is deze traditie nooit teruggekeerd!
      Wanneer ik nu met een tel 'oude' vrienden aan de bar zit, halen we vaak urenlang herinneringen op. Over de voetbalclubs Dorestad en SVW, over de lagere school, maar vooral over onze fantastische tijd op de Wijkse mavo. Met de heer Fortkamp als directeur en de leraren die er toen alleemaal zaten, gebeurden er toch dingen die op andere shcolen niet zo gauw voorkwamen.
      Mevrouw Krommenhoek voor biologie; een slecht ccijfer voor een toets haalde je gewoon op door in 'haar' schooltuin wat extra werk te verrichten. Duits van de heer Eshof; 's maandags een mooie wit/grijze lok haar, terwijl deze lok aan het eind van de week geel was van het vele roken. De heer Geerts met z'n ongelooflijke driftbuien en Van Eert had een Neus! Zo hadden ze dus allemaal wat.
      'Denkend aan Wijk' zou ik maar zo deze krant vol kunnen schrijven. Wat een leuke stad om in te wonen!

Henny Nuijten

Terug naar de 700 jaar index pagina